HOORN –Na de successen van de vorige twee musea binnen onze museumtour, gaan we ook deze week weer door met deze rubriek. We gingen langs bij het Museum van de twintigste eeuw.


Wauw, wat kan er veel veranderen binnen een eeuw zeg! Dat laat het museum heel goed zien. Waar iedereen nu televisie kan kijken op zijn mobiele telefoon, zat men nog geen 60 jaar geleden voor een ‘kast’ naar zwart-wit televisie te kijken zonder afstandsbediening. Om nog maar te zwijgen over de radio’s, hoe het er op school aan toe ging, of de inrichting… Maar hoe leuk is het dan om voor even terug te gaan in de tijd en te beseffen hoe alles in een redelijk korte tijd veranderd is. Zal er ook ooit een museum van de 21e eeuw komen?

“Feest der herkenning”

Zoals het museum zelf al aangeeft is dit museum voor iedereen een feest der herkenning. Zeker voor degenen die in de twintigste eeuw zijn opgegroeid. Maar ook voor de jeugd komen er herkenbare dingen naar voren. Zo zien ze bijvoorbeeld met welk speelgoed hun ouders hebben gespeeld en hoe dat door de jaren heen is ontwikkeld. Of doet de inrichting van de woonkamer denken aan het huis van opa en oma. Ook is het verassend om te zien welke kinderprogramma’s er vroeger waren en hoe lang deze mee gaan. Generatie op generatie.

Tentoonstellingen
Het museum toont in een groot aantal vaste opstellingen de vele ontwikkelingen in de twintigste eeuw, maar heeft in drie zalen ook steeds wisselende exposities. Zo is er altijd iets nieuws te ontdekken. Momenteel is de LEGO tentoonstelling een groot succes!

LEGO

De naam LEGO is al 90 jaar oud. Dat wordt gevierd bij het Museum van de twintigste eeuw. Echter is het bekende legoblokje ‘slechts’ 65 jaar oud. Hoe zit dat? Ole Kirk Christiansen startte in het Deense Billund in 1932 een bedrijfje. Hij was timmerman en hij maakte stoelen, strijkplanken en houten speelgoed. Al snel noemde hij zijn bedrijf LEGO. Het woord LEGO was ontstaan uit de Deense woorden 'leg' en 'godt', wat samen 'speel leuk' betekent. 90 jaar later wordt er nog steeds ‘leuk gespeeld’ en is het volgens het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn de hoogste tijd voor een tentoonstelling over 90 jaar LEGO. Op de expositie “90 jaar LEGO” toont het museum een unieke collectie die de hele periode van de speelgoedfabrikant beslaat. Van het eerste houten speelgoed tot de eerste plastic steentjes, van de bouwdozen uit de afgelopen decennia tot succesvolle thema’s als Star Wars, Ninja en Harry Potter, maar ook vele treinen, vliegtuigen en auto’s. Ook grote bouwwerken zoals het Vrijheidsbeeld, de Eifeltoren, de Taj Mahal, en de Tower Bridge mogen hierbij niet ontbreken. Met deze tentoonstelling heeft het museum waarschijnlijk een van de grootste collecties van LEGO binnen Europa overgenomen. Deze tentoonstelling is nog te zien tot en met 29 oktober 2023.

Interactie

Het museum van de twintigste eeuw is een interactief museum. Zo kun je gratis een audiotour volgen die je alle informatie vertelt over de twintigste eeuw. Kinderen kunnen een speurtocht doen en ervaren hoe het is om in die tijd op school te zitten. Bij de balie kunnen de kinderen vragen om de interactieve opdracht en kunnen deze samen met hun (groot)ouders maken.