NEDERLAND - Woensdag is het weer zo ver! Het hele land kleurt oranje, rommelmarkten schieten als paddenstoelen uit de grond, en Nederland viert feest! Dit jaar viert de koninklijke familie de verjaardag van de koning in Maastricht, maar natuurlijk is er in de rest van het land ook genoeg te beleven


Koningsdag geschiedenis

Waar voorheen Koninginnedag op 30 april werd gevierd, wordt nu logischerwijs koningsdag op 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander gevierd.

De traditie van Koninginnedag, en later Koningsdag is ontstaan onder het bewind van koningin Wilhelmina. Op haar verjaardag, 31 augustus, werd in 1885 voor het eerst ‘Prinsessendag’ gevierd. Toen zij later zelf koningin werd, werd deze datum 6 jaar later de eerste echte Koninginnedag. Omdat dit ook de laatste dag was van de schoolvakanties in Nederland, werd het een waar kinderfeest.

Met koningin Juliana op de troon werd de nieuwe datum van Koninginnedag 30 april. Anders dan nu kwamen de mensen naar hen toe, in plaats van andersom. Op Paleis Soestdijk kwamen mensen langs om bloemen te geven en een glimp van de koninklijke familie op te vangen.

Anders werd dat toen Beatrix koningin werd, zij kiest er namelijk voor om bij de mensen langs te gaan en gaat in 1981 voor het eerst naar Veere en Breda. De datum blijft bovendien hetzelfde, uit respect voor haar moeder.

In 2013 gaf Koningin Beatrix haar stokje over aan Willem-Alexander, vanaf toen vieren we Koningsdag natuurlijk op 27 april.


Koningshuis

De Koninklijke familie is dit jaar te vinden in Maastricht! In 2019 zou de koninklijke familie hier al aanwezig zijn, echter gooide het coronavirus toen nog flink roet in het eten. Dit jaar komt het er dan eindelijk van.


Festiviteiten en festivals

Door heel Nederland wordt er natuurlijk feest gevierd, op veel plekken zullen er vrijmarkten met spelletjes zijn.

Voor de grotere festivals kun je onder andere hier terrecht:


Kingsland

Ook dit jaar weer op de planning, Kingsland. Het grootste eendaagse muziekfestival van Nederland. In 2013 vond de eerste editie al plaats in Amsterdam, ondertussen wordt het festival ook gehouden in meerdere andere grote steden zoals Den Bosch, Rotterdam en Groningen. Het laatste jaar dat het festival plaats heeft kunnen vinden, in 2020, kwamen er ruim 120.000 mensen op af! In Amsterdam zijn onder andere de grote namen Martin Garrix en Antoon te vinden.


Kingsworld

In Den Haag keert dit jaar ook weer Kingsworld terug. Hier kun je bijvoorbeeld terrecht om Emma Heesters, Dave Roelvink en Bizzey te zien.


Deze festivals vinden dit jaar ook weer plaats:

• 538 Koningsdag, Breda
• KingSize, Arnhem
• Free Your Mind Orange Edition, Arnhem
• Oranjebloesem, Amsterdam
• Oranje Kanonnen, Breda
• Loveland, Amsterdam
• Kingdance, Zwolle
• Smèrrig Koningsdag Festival, Den Bosch
• Royal Dutch, Eindhoven
• Oranjekade, Den Bosch

Meer tips

Wilt u liever in uw eigen regio Koningsdag vieren. Check dan eens uw gemeentesite wat er zoal te doen is. Enkele tips:


Gemeente Amsterdam

Gemeente Dijk en Waard

Gemeente Hoorn

Gemeente Schagen

Gemeente Zandvoort

Gemeente Breda

Gemeente Hilversum

Gemeente Leiden

Gemeente Rotterdam

Gemeente Utrecht