ZUID-SCHARWOUDE - Het gemeentebestuur van Langedijk eerde vanmorgen de veteranen uit Langedijk die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, recent of in een verder verleden. Hun inzet en toewijding verdient blijvend respect.


Deze lokale Veteranenbijeenkomst vond vandaag plaats op de landelijke Veteranendag. Deze wordt dit jaar op een andere manier georganiseerd, via een uitzending van de NOS. Dit om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook de lokale bijeenkomst op 20 juni in Langedijk werd om die reden afgelast. In plaats hiervan koos het gemeentebestuur voor een alternatieve viering om toch haar dank en waardering te kunnen uitspreken.

Veteranencomité Langedijk
Om voldoende afstand tot elkaar te kunnen houden, was uitsluitend het Veteranencomité Langedijk uitgenodigd, bestaande uit vijf veteranen. Daarnaast krijgen alle veteranen in Langedijk een brief met een woord van dank van de burgemeester en het aanbod van een presentje.

De leden van het Veteranencomité Langedijk hesen vanmorgen voor het Huis van de Gemeente (De Binding) in Zuid-Scharwoude de Veteranenvlag en de Nederlandse Vlag. Daarna luisterden ze naar een toespraak van burgemeester Leontien Kompier waarbij ook wethouder Jasper Nieuwenhuizen aanwezig was.

Belang van verhalen vertellen
Kompier sprak over het belang van het vertellen en uitwisselen van verhalen. "Tijdens de jaarlijks terugkerende ontmoetingen met veteranen, hoor ik verhalen over moed en durf maar ook over ontberingen en verlies. Dit zijn stuk voor stuk verhalen van mensen die iets bijzonders hebben gedaan. Zij zetten hun eigen belang opzij om een groter belang te dienen. Die verhalen maken elk jaar weer indruk op mij. Daarnaast confronteren verhalen ons ermee dat vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn en dat wij rijk zijn door in vrede en veiligheid te leven. Het is noodzakelijk met elkaar goed in gesprek te blijven en het gemeenschappelijke te zoeken in onze diepste waarden. En van daaruit verbinding maken. Verhalen vertellen en uitwisselen geeft ook steun aan veteranen. Door deze te delen ontstaat inzicht en van daaruit begrip. Voor de veteranen zelf en voor de groep als geheel."

Na afloop speelde Langedijker Martin Slot op trompet 'The Last post' en genoten de aanwezigen in De Binding van koffie en gebak.

Groepsfoto
Op de groepsfoto van links naar rechts: Michel de Jongh, Frank Brouwers, Siem Smit, Marco Molenaar, burgemeester Leontien Kompier, Jan Witte en wethouder Jasper Nieuwenhuizen.