HEERHUGOWAARD - Zwerfafval kent geen grenzen. Reden waarom Jeroen Olthof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en de wethouders Nils Langedijk van gemeente Langedijk, Annette Groot van gemeente Heerhugowaard en Rosalien van Dolder van gemeente Koggenland samen met Schoner Holland de afvalgrijper pakten om zwerfafval te rapen langs de provinciale weg N194 tussen Obdam en Heerhugowaard.


Dat leverde volle zakken zwerfafval op en zelfs een tuinstoel met drie poten. De vier gemeenten spannen zich al jaren in om zwerfafval te verminderen en ook de provincie Noord-Holland voert actief beleid om zwerfafval in de bermen van de provinciale wegen op te ruimen. Vandaar de keuze voor de provinciale weg N194 op de grens van Koggenland en Heerhugowaard. Ook de gemeente Opmeer, waarvan wethouder Robert Tesselaar helaas verhinderd was, is een actieve samenwerkingspartner binnen de aanpak van zwerfafval.

Samen op weg naar minder zwerfafval

Tijdens de geanimeerde bijeenkomst werd nog eens de toegevoegde waarde van een gezamenlijke aanpak benadrukt. Samenwerken zorgt voor schaalvergroting en dus een groter bereik en slagkracht. Maar ook zien de wethouders tot hun genoegen dat inwoners zich steeds meer betrokken voelen en zelf in actie komen. In de jaarrond campagne ‘Ik ben Zapper’/’Ik raap zwerfafval’ die dit jaar gestart is, worden inwoners uitgenodigd om zwerfafval te rapen. Wie zich als zapper (in Heerhugowaard en Langedijk) of zwerfafvalraper (in Koggenland en Opmeer) aanmeldt, krijgt een gratis afvalgrijper. En dat werkt. Er zijn steeds meer particuliere initiatieven op het land en op het water, met uiteindelijk grotere bewustwording, gedragsverandering en dus minder zwerfafval. Ook tijdens deze World Cleanup Day gingen in de gemeenten Langedijk, Heerhugowaard, Koggenland en Opmeer dan ook weer veel inwoners op pad om zwerfafval te rapen. Dat deze aanpak werkt, toont de jaarlijkse zwerfafvalmonitoring waarbij de vier gemeenten stuk voor stuk uitstekend scoren.

Samen met Schoner Holland, die zich inzet voor minder zwerfafval, zullen gemeenten en provincie dan ook onverminderd campagnes blijven voeren en opruimacties ondersteunen. De gezamenlijke opruimactie tijdens de World Cleanup Day is hiervan een mooie illustratie.


Foto: Zwerfafval kent geen grenzen Daarom raapten gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Jeroen Olthof en wethouders Nils Langedijk van gemeente Langedijk, Annette Groot van gemeente Heerhugowaard en Rosalien van Dolder van gemeente Koggenland samen met Schoner Holland tijdens de World Cleanup Day gezamenlijk zwerfafval langs de provinciale weg N194. Wethouder Robert Tesselaar van gemeente Opmeer was helaas verhinderd.