LANGEDIJK - Woensdag 28 april bracht de Commissaris van de Koning van de Provincie Noord-Holland, Arthur van Dijk, een ambtsbezoek aan Langedijk. Het bezoek was een bijzonder bezoek, het was namelijk het laatste ambtsbezoek aan gemeente Langedijk.


Vanaf 1 januari 2022 gaat de gemeente op in de nieuwe gemeente Dijk en Waard. De Commissaris liet dit moment niet voorbijgaan en overhandigde burgemeester Leontien Kompier een cadeau. Het cadeau bevatte een verwijzing naar de fusie met Heerhugowaard. Het was een historische kaart, waarop duidelijk de lange dijk is te zien die de dorpen verbindt en een koppeling maakt met de Waert, die in de 17e eeuw is drooggelegd.

De Commissaris sprak met het college van B&W en de gemeenteraad en werd tijdens een virtuele wandeling meegenomen door Langedijk. Historische verhalenvertellers en initiatiefnemers van de afgelopen zomer georganiseerde Camping Dijk en Waard namen de Commissaris mee langs historische plekken en gebeurtenissen in alle dorpen van Langedijk. En de manier waarop tijdens de camping verbindingen werden gelegd in Langedijk. Zo werd het DNA en de identiteit van Langedijk zichtbaar gemaakt voor de Commissaris. De Commissaris zei over deze wandeling: “Het valt me meer en meer op dat het DNA van gemeenten er af spat. Zodra ik al die eilandjes zag op een van de eerste afbeeldingen, herkende ik deze als een streng van het DNA van Langedijk. Ik heb ook wel wat dingen geleerd. Wat een kloet is bijvoorbeeld, maar ook wat verankerd zit in wat Langedijkers denken. Het zijn harde werkers en nuchtere mensen.”

De burgemeester en Commissaris blikten aan het einde van de dag samen terug. De Commissaris vatte de dag samen als: “Het was een leuke en leerzame dag. Ondanks dat we de hele dag binnen hebben gezeten, is het gelukt om op een leuke en verrassende manier invulling te geven aan dit bezoek.”