LANGEDIJK - Graag nodigt wethouder duurzaamheid, Nils Langedijk, u uit voor een van de meedenkavonden over duurzame energie op 3 of 5 februari in De Binding. Nederland moet meer duurzame energie opwekken met zonne- en windenergie. Dit staat beschreven in het nationale Klimaatakkoord. Uiteindelijk wil Nederland geen fossiele brandstoffen, zoals aardgas, steenkool en olie, meer nodig hebben.

Maar steeds meer mensen hebben toch al zonnepanelen?
De opwek van duurzame energie is in Nederland al op veel plekken zichtbaar. Ook in Langedijk. Veel mensen isoleren hun woning of nemen zonnepanelen. Toch zijn we er daarmee nog niet. Om al onze energie duurzaam op te wekken zijn er meer zonneparken en windmolens nodig.

Waar komen die windmolens en zonneparken dan?
Voor alle gemeenten in Nederland wordt nu uitgezocht hoe en waar die duurzame energie kan worden opgewekt. Dus ook in Langedijk. Er zijn nog geen concrete plekken waar iets komt. Wel zijn er ideeën en denkrichtingen (zoeklocaties), die bestaan uit bouwstenen. Voorbeelden van zulke bouwstenen zijn ‘wind langs infrastructuur’ of ‘zonnepanelen op grote daken’. Die ideeën zijn regionaal bepaald en willen wij graag aan u voorleggen. Uiteindelijk moeten deze ideeën worden beschreven in een Regionale Energie Strategie voor Noord-Holland Noord.

Hoe kan ik meedenken?
Op maandag 3 februari of woensdag 5 februari van 19.30 uur (inloop 19.00 uur) bent u van harte welkom in De Binding, Bosgroet 2 te Zuid-Scharwoude. Energieregio Noord-Holland Noord geeft een presentatie over de mogelijkheden. Daarna zijn er gesprekstafels over de ideeën en denkrichtingen. Meld u aan voor één van de avonden via duurzaam@gemeentelangedijk.nl en vermeld daarbij de datum, uw naam, woonplaats en eventueel uw bedrijf of organisatie. Onder de aanwezigen verloten wij vier warmtescans, waarmee u kunt zien hoe goed uw woning geïsoleerd is.