DIJK EN WAARD - Gemeente Dijk en Waard doet mee met het NK Tegelwippen. Hoe meer tegels worden geruild voor groen hoe beter. Doet u mee? Voor elke ingeleverde vierkante meter tegels ontvangen inwoners van de gemeente een tegoedbon voor een vaste tuinplant. Deze bonnen kunnen tijdens het NK Tegelwippen worden ingewisseld bij aangesloten tuincentra en kwekerijen in onze gemeente. Het NK Tegelwippen loopt nog tot en met 31 oktober. Uiteindelijk wint de gemeente waarbinnen de meeste tegels gewipt worden!

Een gevarieerde, groene tuin ziet er mooi uit en is prettig voor dieren zoals insecten en vogels. Regenwater zakt door groen in de bodem. Groen geeft ook verkoeling tijdens warme periodes. "En dat is welkom," aldus wethouder biodiversiteit en klimaatadaptatie Annette Groot. "Want door klimaatverandering kan er in korte tijd veel regen vallen, maar worden periodes van droogte ook langer. Tegelijkertijd worden zomers steeds heter, waardoor het in versteende buurten steeds moeilijker uit te houden is. Groen beperkt die gevolgen van klimaatverandering, daarom doen wij graag mee met het NK Tegelwippen."

Dijk en Waard draagt ook steentje

"Ook gemeente Dijk en Waard zet in op vergroening", vervolgt wethouder Groot: "Het is fijn wonen en recreëren in een groene gemeente. Daarom gaan we waar het kan, tegels vervangen door groen. Ook richten we de buitenomgeving zo in dat regenwater na hevige buien in de bodem wegzakt. Zoals de waterbergende fundering in de Parallelweg Sint Pancras. Of bij de herinrichting van het groen langs de Zuidtangent. Daar komen wadi's: dat zijn verdiepte groenstroken die regenwater opvangen en in de bodem infiltreren. Zo helpt de wadi tegen wateroverlast en droogte."

Gratis tuinplant per vierkante meter tegels

Tijdens het NK Tegelwippen, dat loopt van nu tot eind oktober, kunnen deelnemers diverse prijzen winnen. De gemeente doet daar graag nog een schepje (groen) bovenop: voor elke ingeleverde vierkante meter tegels krijgen inwoners van de gemeente een tegoedbon voor een gratis vaste tuinplant, zolang de voorraad strekt. De tegoedbon is in gemeente Dijk en Waard in te wisselen bij Intratuin, Kwekerij Margriet, Kwekerij Nico Zonneveld, Kwekerij Weigelia, Life & Garden en Welkoop. Inwoners kunnen hier ook terecht voor tuinadvies op maat.

Extra prijs

Worden in Dijk en Waard de meeste tegels gewipt? Om dit bij te houden, is het belangrijk dat inwoners de ingeleverde tegels aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl/meedoen met een foto van hun project. Daarmee maken deelnemers ook nog kans op een extra prijs die Dijk en Waard beschikbaar stelt. Uitleg hierover staat in de bevestigingsmail die men ontvangt na aanmelding van de ingeleverde tegels.

Meer informatie over het NK Tegelwippen en de plantenactie (en de extra prijs) staat op www.dijkenwaard.nl/tegelwippen. Op de website www.nk-tegelwippen.nl zijn ook veel tips voor een groene tuin te vinden.