HEERHUGOWAARD - Dat is de ambitie die beide gemeenten en de Veiligheidsregio uitspreken en een grote campagne uitrollen om deze doelstelling te halen. Deze ambitie is het gevolg van een door D66 ingediend initiatiefvoorstel en een oproep van de minister van Volksgezondheid.

Het initiatiefvoorstel van raadslid Anja Grim van D66 Dijk en Waard, om te investeren in een dekkend netwerk van AED’s en burgerhulpverleners, werd op 1 oktober 2019 door de gemeenteraad van Heerhugowaard omarmd. Met een dekkend netwerk van AED’s wordt de overlevingskans na een hartstilstand vergroot als er binnen 6 minuten gestart wordt met de reanimatie én een AED kan worden ingezet.

In 2020 zijn er kleine stappen gezet, met name door inwoners en ondernemers vanuit de gemeente. Corona en het beperkte beschikbare budget maakten de stappen kleiner dan was bedacht. Samen met de Veiligheidsregio realiseren we voor het einde van 2021 een dekkend AED-netwerk in beide gemeenten. In Langedijk is de dekking momenteel beter dan in Heerhugowaard.

Er wordt een campagne gestart om organisaties (verenigingen, winkeliers en ondernemingen) aan te moedigen om hun AED te registreren bij HartslagNU, om hun AED in een kast buiten aan hun pand te plaatsen (t.b.v. 24/7 beschikbaarheid) en er wordt een wervingscampagne gestart om de groep van burgerhulpverleners groter te maken. Een cruciale factor als het gaat om het vergroten van de overlevingskans.

Wethouder Annette Groot: “Iedereen is gebaat bij een dekkend netwerk van AED’s. Hoe meer AED’s, des te beter dat is. Dat geldt ook voor burgerhulpverleners die opgeroepen kunnen worden via HartslagNU. Ik hoop dat iedereen met een reanimatie-certificaat wil overwegen zich aan te melden bij HartslagNu (hartslagnu.nl).”