DIJK EN WAARD - Op dit moment mag een spouw alleen geïsoleerd worden als de woningeigenaar onderzoek heeft laten doen naar beschermde diersoorten. Ook dakisolatie mag daarom alleen van binnenuit worden aangebracht. Om huiseigenaren te helpen, laat gemeente Dijk en Waard een onderzoek uitvoeren naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten. Het onderzoek is gestart, de resultaten worden in 2025 verwacht. Als het onderzoek is afgrond, kunnen woningeigenaren makkelijker hun spouw en/of dak isoleren omdat bekend is welke maatregelen nodig zijn om beschermde dieren niet in gevaar te brengen.

Isoleren is een goede stap naar een duurzaam huis. Veel isolatiemaatregelen kunnen zonder problemen worden aangebracht. Spouw- en dakisolatie mag alleen worden uitgevoerd na onderzoek naar beschermde diersoorten. Als er bijvoorbeeld vleermuizen zijn gezien tijdens dit verkennend onderzoek, is een uitgebreid onderzoek nodig. Huiseigenaren moeten de beschermde diersoorten een nieuw onderkomen bieden voordat er geïsoleerd kan worden. Wethouder Duurzaamheid René Schoenmaker: "Voor huiseigenaren is het laten uitvoeren van een onderzoek lastig, ingewikkeld en duur. Daarom helpt gemeente Dijk en Waard inwoners en laten we het onderzoek in één keer voor de hele gemeente uitvoeren".

Eerst onderzoeksopzet vaststellen

Het onderzoek heeft een lange doorlooptijd. Vaste regels voor het onderzoek naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten zijn er niet. De onderzoeksopzet wordt nu uitgewerkt en voorgelegd aan de omgevingsdienst. Als de onderzoeksopzet is goedgekeurd, start het onderzoek. Dan worden in de hele gemeente in wijk, buurt en straat niet alleen vleermuizen, maar ook andere beschermde 'gebouw bewonende soorten' in kaart gebracht, zoals de huismus en de gierzwaluw. De onderzoeksperiode is van april tot augustus 2024, omdat in die periode vleermuizen rondvliegen. Als duidelijk is waar welke diersoorten zitten, start de volgende stap van het onderzoek: het stappenplan. Hierin staat precies welke regels gelden om de beschermde diersoorten te beschermen vóór het aanbrengen van spouwmuurisolatie of dakisolatie van buitenaf. "Dit geeft inwoners en isolatiebedrijven duidelijkheid", zegt de wethouder.

In de tussentijd

Huiseigenaren kunnen terwijl het onderzoek wordt uitgevoerd, gewoon aan de slag met isoleren van hun woning. Er is namelijk geen onderzoek en ontheffing nodig bij vloer- of bodemisolatie, het aanbrengen van HR++ of tripple glas of dakisolatie van binnenuit. Vanaf januari kunnen huiseigenaren maximaal € 900 subsidie krijgen op de isolatie die zij laten aanbrengen. Meer informatie over de subsidievoorwaarden en het onderzoek naar beschermde diersoorten: www.dijkenwaard.nl/isolatie.