HAARLEM - Zoals verwacht heeft de provincie Noord-Holland ingestemd met de fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard. De provincie stuurt het herindelingsvoorstel nu naar de Tweede Kamer.

Met ingang van 2022 willen Heerhugowaard en Langedijk samen verder als één gemeente: Dijk en Waard. Sinds begin dit jaar is er al sprake van een ambtelijke fusie, wat betekent de ambtenaren voor beide gemeenten werken, vanuit het gemeentehuis van Heerhugowaard. In Langedijk zetelt alleen nog het gemeentebestuur en zijn er publieksbalies in De Binding.

Dat het provinciebestuur vóór een fusie zou stemmen was wel duidelijk nadat de herindeling in de commissievergadering door een ruime meerderheid van de statenleden was gesteund.

Liever bij Alkmaar
In Sint Pancras en Koedijk is weerstand tegen het voorgenomen huwelijk van beide gemeenten. De dorpsraad Sint Pancras overhandigde vorige week nog een petitie, waarmee ze aangaven dat bijna 60 procent van de inwoners liever met Alkmaar samen verder wil.

Het besluit van de provincie hadden ze wel verwacht. "We gaan naar de Tweede Kamer", kondigden ze eerder al aan. De petitie zal ook daar worden overhandigd, in de hoop de Kamerleden te overtuigen.