DIJK EN WAARD - Gemeente Dijk en Waard deed ook dit jaar mee aan het NK Tegelwippen. En niet voor niets: in de gemeente werden maar liefst 59.017 tegels gewipt. En dat was goed voor een tweede plek in de categorie 'middelgrote gemeenten'. "Dat we hiermee 39 gemeenten achter ons lieten is mooi, maar de grootste winst is natuurlijk een groenere gemeente", vertelt wethouder biodiversiteit en klimaatadaptatie Annette Groot. "Dat ziet er leuk uit, is beter voor dieren en helpt bij het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering. Geweldig dus dat zoveel inwoners hun steentje hebben bijgedragen. Kunnen we dit volgend jaar nog wel overtreffen?

Gratis tuinplant en een extra prijs

In het tweede jaar dat de gemeente deelneemt aan het NK Tegelwippen is het aantal gewipte tegels aanzienlijk hoger dan het jaar daarvoor. Dat is vanuit de gemeente ook extra gestimuleerd. "Deelnemers ontvingen per vierkante meter tegels een tegoedbon voor een gratis plant. Een mooie stimulans die tot stand kwam met lokale kwekerijen en tuincentra", aldus wethouder Groot.Ook was er een aantal gouden gieters voor inwoners die een originele foto inzonden van hun tuinproject. Sanne en Daimen waren een van de winnaars en vertelden toen: "Wij wipten 330 tegels voor meer groen. De voordelen merken wij al, het water zakt nu weg in de grond. En een groene tuin vinden wij vooral heel mooi, het uitzicht op groen zorgt voor levendigheid en rust."

Samen maken we Dijk en Waard groener

Gemeente Dijk en Waard vergroent de openbare ruimte zelf ook, vertelt wethouder Groot. "We kijken waar we tegels kunnen vervangen voor groen, stap voor stap". Recent voorbeeld is de vergroening van het Tamarixplantsoen in Heerhugowaard. Ook richt de gemeente de buitenomgeving zo in dat regenwater na hevige buien zo snel mogelijk wegzakt. In groene tuinen loopt regenwater sneller weg. En het groen zorgt voor verkoeling tijdens hete dagen. Fijn voor de bewoners, vandaar dat we meedoen aan het NK Tegelwippen. En, dat is winst voor de bewoners, een groene tuin is vaak minder werk dan een betegelde tuin."

Meer informatie en voorbeelden van vergroening door de gemeente Dijk en Waard: www.dijkenwaard.nl/wonen-en-leven/duurzaamheid/biodiversiteit