LANGEDIJK - Voor veel Langedijker hondenbezitters is een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: er zijn plekken waar honden los mogen lopen! Deze gebieden zijn opgenomen in het hondenbeleid dat op 5 juni 2018 is vastgesteld door de gemeenteraad.


Langedijkers met én zonder hond dachten mee over de invulling van het beleid. Naast dat er losloopgebieden zijn aangewezen, zijn er regels opgesteld om de omgeving voor iedereen zo prettig mogelijk te houden. Zo mag nergens in Langedijk hondenpoep worden achtergelaten en moeten honden aangelijnd zijn buiten de losloopgebieden.

Waar mag mijn hond los?
Honden mogen in de volgende gebieden loslopen: Parkje Kasteelstraat/Vrouweneiland (Oudkarspel),uitbreiding van het bestaande losloopgebied in het Diepsmeerpark (Oudkarspel), Strekel bij Breekland (Oudkarspel), groenstrook rond sportvereniging DTS (Oudkarspel), groenstrook Tulpenstraat ter hoogte van de sporthal (Noord-Scharwoude), rond de vijver van Potjesdam (Noord-Scharwoude), veld achter begraafplaats Oostervaart (Noord-Scharwoude), Mayersloot-west achter de geluidswal langs de Westelijke Randweg (Zuid-Scharwoude), Westerdel parallel aan de Veertweg, na afronding van de nieuwbouw (Zuid-Scharwoude), grasveldje aan de Dijkstalweg (Sint Pancras), groenstrook aan de Oostzijde van de Magnolialaan (Sint Pancras) en Kossenland (Sint Pancras).

Waar mag mijn hond niet komen?
Er zijn ook plekken waar honden niet mogen komen, namelijk kinderspeelplaatsen, zandbakken, schoolpleinen en speelweides. Honden kunnen intimiderend zijn voor kinderen. Bijvoorbeeld wanneer ze vol enthousiasme op een kind af rennen. Kinderen moeten rustig, schoon, veilig en onbezorgd kunnen spelen.

Geen fris klusje, maar wel nodig: hondenpoep opruimen!
Hondenpoep opruimen is belangrijk voor het behouden van een schone en gezonde leefomgeving. Hondenpoep is namelijk een bron van ziektes. Overal in Langedijk geldt daarom een opruimplicht, ook in de losloopgebieden. Hondenpoep kan in een afgesloten zakje in elke openbare prullenbak worden gegooid. Deze staan verspreid over de hele gemeente. De gemeente verstrekt geen opruimmiddelen.

Voorkom een boete
Als iedereen zich aan de regels houdt, hoeven er geen boetes uitgeschreven te worden. Houdt u zich niet aan de regels, dan is dit strafbaar en riskeert u een boete. De handhavers van de gemeente controleren regelmatig op de naleving van de regels

Meer weten?
Alle losloopgebieden en de regels zijn nu uitgebracht in een folder. Deze is af te halen op de volgende adressen:

Gemeentehuis, Vroedschap 1, 1722 GX Zuid-Scharwoude
De Binding, Bosgroet 12, 1722 KC Zuid-Scharwoude
Hondenschool Langedijk, Potjesdam 14, 1722 XN Zuid-Scharwoude
Dierenspeciaalzaak Casper, Handelskade 3, 1723 MX Noord-Scharwoude
Ton’s Dierenboetiek, Marktplein 71, 1721 CK Broek op Langedijk

De folder thuis ontvangen?
Meldt u zich dan aan via het contactformulier op www.gemeentelangedijk.nl.