LANGEDIJK/HEERHUGOWAARD - Voorzitter Damian Schenk en penningmeester Jitse Korver van de Jeugdraad Dijk en Waard overhandigden woensdag 10 maart de uitslagen van het onderzoek van de jeugdraad naar het draagvlak onder jongeren voor de Regionale Energie Strategie(RES)-zoekgebieden aan wethouder duurzaamheid Nils Langedijk. Uit de resultaten van de enquête blijkt dat jongeren overwegend positief staan tegenover de inzet van duurzame energie als windmolens en zonnevelden in Langedijk en Heerhugowaard.


De zevenkoppige Jeugdraad Dijk en Waard zag het levenslicht in 2020. Damian: “Dertig procent van de bevolking van Dijk en Waard is jonger dan 25 jaar. Onze jeugdraad streeft er naar deze generatie een stem te geven in de gemeente.” De jeugdraad geeft gevraagd en ongevraagd advies over alle zaken die jongeren aan gaan, van woningbouw, onderwijs tot energietransitie.

Jitse: “In het geval van de RES werden we door raadslid Floris de Boer gevraagd om te onderzoeken hoe dit onderwerp leeft onder de jongeren in Langedijk en Heerhugowaard.” De leden van de jeugdraad hielden hiervoor een enquête in hun eigen sociale netwerken en onder leerlingen van het Han Fortmann Heerhugowaard en het Jan Arentsz Langedijk. Ook woonden ze de online participatie-avonden over de RES-zoekgebieden Breekland, Zuiderdel, Alton en Westfrisiaweg bij.

Honderd procent
In totaal vulden in het korte tijdsbestek 55 jongeren de enquête in. Uit de resultaten blijkt dat er onder deze jongeren een groot draagvlak voor de komst van windmolens en zonnevelden te zijn. “Het blijkt zelfs dat 100 procent van de ondervraagden voor het opwekken van duurzame energie in Langedijk en Heerhugowaard is, mits er rekening wordt gehouden met de omstandigheden van de omwonenden van de windmolens en zonnevelden,” legt Jitse uit.

Zorg voor de toekomst
Als voornaamste redenen waarom ze zonne- en windenergie zouden willen werd door de jongeren het verbeteren van het milieu en zorg dragen voor de toekomst genoemd. Op de vraag welk zoekgebied van de vier hun voorkeur heeft, kreeg het Alton-gebied de meeste stemmen, gevolgd door Zuiderdel. Damian: “Het is opvallend om te zien dat de jongeren, ten opzichte van de oudere generaties, veelal wel achter de plannen voor duurzame energie staan. Ze maken zich zorgen over de eigen toekomst en zien de noodzaak er van in.” Damian en Jitse geven aan dat door het bescheiden aantal respondenten de enquête misschien nog geen compleet beeld geeft. “Maar het is wel een goede indicatie van hoe de jongeren er over denken.”

Wethouder Nils Langedijk complimenteert de jeugdraad met hun initiatief voor de enquête. “Duurzaamheid is een complexe en uitdagende portefeuille en de RES is een gevoelig onderwerp. Het is goed om een beeld te krijgen hoe dit onderwerp leeft onder de jongeren en te horen dat zij goede kansen zien voor duurzame energie in Langedijk en Heerhugowaard.”

Met het overhandigen van de resultaten van de enquête aan de wethouder is dit onderwerp voor de jeugdraad nog niet afgerond. Damian en Jitse zijn van plan om volgende maand bij de behandeling van de RES in de raad in te spreken om de standpunten van de jongeren te verwoorden.