LANGEDIJK - Vier inwoners van Langedijk ontvingen op donderdag 26 april 2018 een Koninklijke Onderscheiding voor hun bijzondere verdiensten voor de samenleving.

Burgemeester Kompier reikte in De Binding namens de Koning aan vier inwoners een Koninklijke Onderscheiding uit. Deze vier inwoners (hieronder in alfabetische volgorde weergegeven) zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw B.M.T. (Birgitta) Commandeur-Coppens (59) uit Sint Pancras was één van de eerste vrouwelijke agenten bij de Rijkspolitie en later bij de gemeente en bij de Nationale Politie. Ze is sinds 1978 actief als wijkagent bij Politie Noord-Holland-Noord. Mevrouw Commandeur-Coppens heeft zich hard gemaakt voor achterstandswijken en het begeleiden van jongeren die dreigen af te glijden naar criminaliteit. Tevens is zij jaren actief als organisator van vuurwerkcontroles en is ze de stuwende kracht achter de opvangbegeleiding van vluchtelingen in Alkmaar. Tussen 1972 en 2017 heeft zij zich ingezet als vrijwilliger bij de Reddingsbrigade, Rooms Katholieke Parochie Sint Jan de Doper, vereniging Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de sinterklaasintocht in Sint Pancras.

De heer C. (Cor) van der Spek (81) uit Broek op Langedijk heeft zich op diverse gebieden ingezet voor de gemeenschap. Van 1984 tot 1988 was hij docent Economie en waarnemend directeur van de Europese School in Bergen. Naast zijn vaste werkzaamheden heeft de heer Van der Spek zich ingezet als vrijwilliger bij diverse organisaties op lokaal en internationaal niveau. Zo heeft hij veel betekend voor de Christelijk Gereformeerde Kerk in Nederland. Onder andere als bestuurslid, penningmeester en (jeugd)ouderling. Daarnaast is hij van 1999 tot 2000 op vrijwillige basis actief geweest bij ZOA, een christelijke noodhulp- en wederopbouworganisatie. In de periode van 1994 tot 1998 was de heer Van der Spek actief in de lokale politiek als raadslid voor CDA Langedijk.

De heer S.J. (Bas) Staadegaard (83) uit Sint Pancras was tot 2000 werkzaam als tandtechnicus. Naast zijn functie als tandtechnicus was hij vrijwilliger bij en voorzitter van Solexclub Vroem Vroem in Medemblik. De heer Staadegaard was betrokken bij de kascontroles, werving van leden en de organisatie van een sponsortocht. Vanaf 2000 tot op heden ontfermt hij zich over de dieren van stichting Kinderboerderij Jong Leven in Sint Pancras. Dit doet hij als oppasser, voeder en penningmeester. Hij voedt de dieren samen met kinderen van de basisschool. Ook haalt hij groenteafval en oud brood op bij lokale winkeliers. Dankzij zijn hulp kan de boerderij flink besparen op de voerkosten voor dieren.

Mevrouw A. (Aafje) Verkuil-Klijn (78) uit Sint Pancras is sinds 2016 ouderling van de protestantse gemeente in Sint Pancras. Zij begeleidt daar de uitvaarten en huwelijken. Voordat mevrouw Verkuil-Klijn ouderling werd heeft ze zich al meerdere keren als vrijwilliger ingezet voor de protestantse gemeenschap. Zo was ze betrokken bij de organisatie van meerdere evenementen en de voorbereidingen voor de fusie van twee protestantse gemeenten in Sint Pancras. Daarnaast is ze tot op heden bezoekvrijwilliger bij diverse zorginstellingen in de regio Alkmaar. Ze geeft bewoners pastorale bijstand door bezoek en gesprek. In de periode 1992 tot 2014 was mevrouw Verkuil-Klijn patiëntenvervoerder van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar.