LANGEDIJK - Gemeente Langedijk doet mee aan het experiment centraal tellen bij de gecombineerde Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen op 20 maart 2019 en bij de verkiezingen van de Nederlandse leden van het Europees Parlement op 23 mei 2019. De gemeenteraad heeft op dinsdag 29 januari het besluit genomen gehoor te geven aan de oproep van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Bij centraal tellen voeren de stembureaus na het sluiten van de stemming om 21:00 uur alleen een voorlopige telling uit op lijstniveau. Het stembureau telt op die avond dus niet de stemmen die op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dat gebeurt de volgende dag op een centrale locatie. Belangstellenden zijn hierbij van harte welkom. Sporthal De Oostwal in Sint Pancras is gekozen als locatie voor het centraal tellen op donderdag 21 maart.

Efficiënter, betrouwbaarder en transparanter
Centraal tellen vindt plaats op één locatie onder toeziend oog van het gemeentelijk stembureau en geïnteresseerde inwoners. Het proces is zo transparanter. Naar verwachting is het ook efficiënter en betrouwbaarder. Stembureauleden hoeven niet tot diep in de nacht door te tellen. Het is aannemelijk dat scherpe, uitgeruste tellers minder telfouten maken dan mensen die al de hele dag in de weer zijn. Dit kan bijdragen aan een nauwkeurigere uitslag.

Oproep van de minister
Minister van Binnenlandse Zaken (BZK), Kajsa Ollongren, heeft gemeenten via een brief opgeroepen om mee te doen aan het experiment centraal tellen. Zo wil BZK onderzoeken of het tellen van stemmen efficiënter, betrouwbaarder en transparanter kan. Meerdere gemeenten (zoals: Deventer, Rotterdam, Hollands Kroon en Nijmegen) hebben tijdens verschillende verkiezingen al meegedaan aan dit experiment. Over het algemeen zijn de ervaringen positief.