LANGEDIJK - Gemeente Langedijk doet voor de tweede keer mee aan het experiment centraal tellen bij de Europese Verkiezingen van donderdag 23 mei 2019. Er wordt centraal geteld in sporthal De Oostwal op maandag 27 mei. De gemeenteraad heeft begin van dit jaar het besluit genomen gehoor te geven aan de oproep van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Tijdwinst of niet?
De gemeente Langedijk gaat deze werkwijze pas evalueren na de komende verkiezingen. Wel kan al gesteld worden dat bij het centraal tellen na de provinciale – en waterschapsverkiezingen van 20 maart, de verwachtte tijdwinst tegenviel. Burgemeester Leontien Kompier: “Dit kan verklaard worden uit de hogere opkomst, het feit dat we met twee verkiezingen te maken hadden en dat deze werkwijze nieuw was voor de gemeente. We zijn benieuwd naar onze komende ervaringen, en gaan daarna evalueren.”

Belangstellenden welkom

Bij centraal tellen voeren de stembureaus na het sluiten van de stemming om 21:00 uur alleen een voorlopige telling uit op lijstniveau. Het stembureau telt op die avond dus niet de stemmen die op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dat gebeurt nu op maandag 27 mei op een centrale locatie. Maandag pas, omdat in sommige Europese landen zondag 26 mei de verkiezingsdag is. Belangstellenden zijn van harte welkom in Sporthal De Oostwal in Sint Pancras, die is gekozen als locatie voor het centraal tellen.

Efficiënter, betrouwbaarder en transparanter
Centraal tellen vindt plaats op één locatie onder toeziend oog van het gemeentelijk stembureau en geïnteresseerde inwoners. Het proces is zo transparanter. Naar verwachting is het ook efficiënter en betrouwbaarder. Stembureauleden hoeven niet tot diep in de nacht door te tellen. Het is aannemelijk dat scherpe, uitgeruste tellers minder telfouten maken dan mensen die al de hele dag in de weer zijn. Dit kan bijdragen aan een nauwkeurigere uitslag.

Oproep van de minister
Minister van Binnenlandse Zaken (BZK), Kajsa Ollongren, heeft gemeenten via een brief opgeroepen om mee te doen aan het experiment centraal tellen. Zo wil BZK onderzoeken of het tellen van stemmen efficiënter, betrouwbaarder en transparanter kan. Meerdere gemeenten (zoals: Deventer, Rotterdam, Hollands Kroon en Nijmegen) hebben tijdens verschillende verkiezingen al meegedaan aan dit experiment. Over het algemeen zijn de ervaringen positief.