LANGEDIJK - Op zaterdag 14 september is de landelijke Open Monumentendag met als thema ‘Plekken van plezier’: overal in Nederland zijn monumenten gratis geopend. De deelnemende monumenten in Langedijk openen hun deuren van 11:00 tot 16:00 uur. Bij de verschillende monumenten is van alles te beleven.

Deze monumenten kunt u gratis bezoeken tijdens Open Monumentendag:

Allemanskerk, Dorpsstraat 878, Oudkarspel.
Bezichtig deze karakteristieke kerk op deze mooie plek. Ben je ouder dan 8 jaar? Dan kun je tussen 14:00 en 16:00 uur de toren beklimmen. Twee organisten bespelen in de ochtend en begin van de middag het orgel. Hun repertoire is aangepast op het thema ‘plezier’.

Het Regthuis, Dorpsstraat 861, Oudkarspel.
In een van de mooiste en oudste gebouwen in Langedijk is het museum van Stichting Langedijker Verleden gehuisvest. Kom kijken naar de vele oude foto’s en kaarten.

Het Behouden Huis, Dorpsstraat 850 / 851, Oudkarspel.
Bezichtig dit voormalig schoolgebouw, dat zo mooi aan het water ligt.

Rooms-katholieke kerk Sint Jan de Doper, Dorpsstraat 516, Noord-Scharwoude.
De kerk kan bewonderd worden en in het naastgelegen Sint Jansmuseum is een expositie over processies, zoals die vroeger werden gelopen.

Kooger Kerk, Koog 30, Zuid-Scharwoude.
Deze kerk bestaat dit jaar 200 jaar. Ter gelegenheid daarvan zijn er twee exposities. Bij een daarvan staat de Kooger Kerk zelf centraal, de andere expositie is een verzameling iconen. Vanaf 13:00 uur is er de mogelijkheid van het maken van een rondvaart met het schip ‘De Waal’.

Nederlands Hervormde Kerk, Dorpsstraat 72, Broek op Langedijk.
Er is een rondleiding door de kerk.Museale Schuitenhelling, Sluiskade 16, Broek op Langedijk.

Museale Schuitenhelling, Sluiskade 16, Broek op Langedijk.
Er zijn demonstraties van de helling en van historische werktuigen; de bouw van een duurzaam en toekomstbestendig Langedijker schuitje kan worden gevolgd en liefhebbers kunnen de hellingbok beklimmen voor een schitterend uitzicht over de Oosterdel. Vanaf het Havenplein vaart de Broekervaart en start een historische wandeling.

Witte Kerk, Kerkplein 1, Sint Pancras.
In Sint Pancras is de Kunstroute tijdens het weekend van 14 en 15 september. Ook in de kerk hangen mooie kunstwerken.

Twuyvermolen, Oosterdijk 1, Sint Pancras.
Deze molen is indrukwekkend verbouwd. U kunt tot in de nok een rondleiding krijgen van de bewoners. In het naastgelegen educatief centrum De Vijzel, zijn versnaperingen te verkrijgen. De molen is vertrekpunt voor de varende monumenten en De Broekervaart.

Oude Kruisgebouw, Nobelhof 1, Sint Pancras.
Dit gebouw is sinds een jaar de thuishaven van de Historische Vereniging Sint Pancras. Kom hier kijken naar de rijke historie van Sint Pancras.

Fietspuzzelrit en live muziek op het terras
Bij wijndomein De Koen, Westelijke Randweg 30, Zuid-Scharwoude kan tussen 11:00 en 14:00 uur gestart worden met een puzzelrit langs alle monumenten en Plekken van plezier. Er is een gezellig terras waar een spelletje jeu de boules gespeeld kan worden. Vanaf 13:00 uur treedt het duo Jozèn & Daan op.Finishen kan tot 16:00 uur. Na inlevering van de oplossing ontvangt u een gratis pakket met streekproducten. Wie een goede oplossing inlevert, dingt mee naar een mooie prijs. Heeft u niet de fietspuzzelrit gereden, maar wel minstens drie monumenten bezocht? Ook dan ontvangt u, na inlevering van een gestempeld formulier, een streekpakket (zolang de voorraad strekt).

Openluchttheater
Op verschillende plekken in Langedijk is er theater. Een speciaal voor deze dag samengesteld toneelgezelschap beeldt historische verhalen uit. Het theater sluit aan bij het thema: ’Plekken van Plezier’. Op locaties die al van oudsher plekken van plezier waren, worden waargebeurde verhalen nagespeeld. De inspiratie voor deze verhalen komt uit de archieven van de historische verenigingen. Tijdens de fietspuzzelrit komt u langs deze locaties.

De Broekervaart en de varende monumenten
De Broekervaart vaart op zaterdag 14 september vanaf het Havenplein in Broek op Langedijk en de Krul in Heerhugowaard een speciale route, waarbij ook de Twuyvermolen wordt aangedaan. Vanaf de haven kunt u elke twee uur een cultuurhistorische wandeling met een gids.

Vanaf de molen vertrekt vanaf 11:00 uur iedere twintig minuten een van de drie varende monumenten naar het poldermuseum Het Oude Gemaal in Heerhugowaard. Een unieke belevenis! Het poldermuseum vertelt via een spectaculaire 3D-presentatie het verhaal van het ontstaan van Heerhugowaard. Ook kunt u hier samen met uw (klein-)kinderen oudhollandse spelletjes spelen./>

Naast een monumentale akkerschuit wordt er gevaren met de Westfries I en de Trio 4. De Trio 4 is een vrachtschip uit 1922 en inmiddels varend erfgoed. De Trio 4 is particulier eigendom. Ook de Westfries I is een varend monument uit 1922 en één van de pronkstukken van Museum BroekerVeiling.