DIJK EN WAARD - Op zaterdag 9 en zondag 10 september zijn de Open Monumentendagen in gemeente Dijk en Waard. Iedereen is tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom om eens een kijkje te nemen bij de deelnemende monumenten en hun rijke historie. Op zaterdag en zondag zijn verschillende monumenten open, zie hiervoor het programma. De monumenten kunnen individueel of gezamenlijk bezocht worden. Dat kan via een fietstocht, via het water met de Broekervaart, met de auto of wandelend.

Traditioneel vindt de Landelijke Open Monumentendag plaats in het tweede weekend van september. In gemeente Dijk en Waard zijn veertien (rijks)monumenten geopend voor het publiek. Deelnemende monumenten zijn:
- de Allemanskerk,
- het Regthuis en Het Behouden Huis in Oudkarspel;
- de R.K. Kerk Sint Jan de Doper in Noord-Scharwoude;
- de Kooger Kerk in Zuid-Scharwoude;
- museum BroekerVeiling met de Streekmarkt en een tijdelijke maandelijkse expositie over de bedrijfshistorie van Kramer Zuurkool, de Nederlands Hervormde Kerk en de Museale Schuitenhelling in Broek op Langedijk;
- de Twuyvermolen, Historische vereniging Sint Pancras en de Witte Kerk in Sint Pancras;
- Heilig Hart van Jezuskerk in De Noord;
- het Poldermuseum en de Ontmoetingskerk in Heerhugowaard en Praalgraf Brederode in Veenhuizen.

Tijdens dit weekend zijn ook diverse tradities te beleven zoals de bereiding van Kramer Zuurkool en oer-Hollandse recepten van Nijs zuurkool, de volksspelen in De Noord en bijzondere tradities in de historische kerken. Veelal zijn er enthousiaste vrijwilligers van historische verenigingen of eigenaren van monumenten aanwezig die de bezoekers hartelijk verwelkomen, rondleidingen geven, vragen kunnen beantwoorden en uitgebreide toelichting geven over het betreffende monument.

Vaartocht op zaterdag


Een mooie mogelijkheid om meerdere monumenten te bezoeken is door mee te varen met De Broekervaart. Deze boot vertrekt van de Westdijk in Heerhugowaard via de haven van Broek op Langedijk naar de Twuyvermolen in Sint Pancras. Daar kunnen bezoekers overstappen op één van de akkerschuiten die op en neer naar het Poldermuseum in Heerhugowaard varen. Zie voor meer informatie www.broekervaart.nl.

Fietstocht op zaterdag en zondag

Ook is er een unieke fietstocht uitgezet die langs de parels van gemeente Dijk en Waard komt. Vanaf de startpunten Museum BroekerVeiling of het Poldermuseum kunnen bijna alle monumenten, die deze dag deelnemen en open zijn, zelfstandig bezocht worden. De totale fietstocht is een kleine 40 kilometer. Bij de deelnemende monumenten kunnen fietsers een stempel halen en bij minimaal drie stempels ontvangen de fietsers bij Museum BroekerVeiling een aardigheidje van wat lekkers, ook voor de meefietsende kinderen! Op de dag zelf kan de route bij elk deelnemende monument opgehaald worden. Vanaf begin september is de fietsroute gratis verkrijgbaar bij het gemeentehuis Heerhugowaard, De Binding en bij de startpunten BroekerVeiling en het Poldermuseum.

Kerken en muziek

Veel historische, monumentale kerken in gemeente Dijk en Waard openen hun deuren op zaterdag. Welke tradities spelen zich binnen de kerk af en wat komt daar vandaag de dag allemaal bij kijken? Zo is er in de Heilig Hart van Jezuskerk in De Noord op zaterdag 9 september een bijzondere plattegrond met unieke verhalen en vindt de 46ste editie van de volksspelen plaats rondom de parochie, de kerk en op de achtergelegen voetbalvelden. En op zondag 10 september van 10.00-11.00 uur is er een viering waarbij u van harte welkom bent.

Bij de verschillende deelnemende kerken komt het erfgoed en de historie tot leven, zo zijn er exposities, tradities die actief zijn en muziek. In de Nederlandse Hervormde kerk in Broek op Langedijk kan geluisterd worden naar een bijzonder orgel uit 1884 uit Duitsland. Het orgel heeft een welluidende klank, heeft 22 registers, 2 klavieren en pedaal.Het Poldermuseum verzorgt voor muzikale klanken via een traditionele draaimolen.

Mannenkoor De Lofstem op zaterdag

Ook dit jaar stapt mannenkoor De Lofstem weer op de fiets en gaat 4 kerken langs. In elke kerk zingen zij een kwartier uit volle borst. Zo beginnen zij om 14:00 uur bij het Praalgraf van Brederode in Veenhuizen, om 15:00 uur zingen zij bij de Heilig Hart van Jezuskerk in De Noord, om 16.00 uur zijn ze te beluisteren in de Kooger Kerk in Zuid-Scharwoude en om 17.00 uur sluiten ze de route af bij Museum BroekerVeiling. Van oorsprong is het mannenkoor opgericht door een aantal tuinders, om één keer per week, na hun zware werkzaamheden, samen te komen om (lof)liederen te zingen. Mannenkoor De Lofstem is een eigentijds mannenkoor met een breed scala aan muzieksoorten in verschillende talen. Met 70 leden zijn ze een van de grootste mannenkoren in de regio Alkmaar.

Archeologie in Veenhuizen op zaterdag

Veel mensen denken dat de geschiedenis van voormalige gemeente Heerhugowaard pas begint bij de drooglegging in 1631. Maar niets is minder waar: bij opgravingen in 2016 zijn funderingen aangetroffen van een kerk uit ongeveer 1300. Deze funderingen én die van een negentiende-eeuwse kerk uit 1862 zijn te bewonderen bij de Hervormde kerk aan de Kerkweg 26 in Veenhuizen, bij het Praalgraf van Brederode. Hier worden bezoekers dit jaar meegenomen in het archeologische verleden van Veenhuizen. De grond rondom de huidige kerk is een archeologisch monument, waar de afgelopen jaren verschillende archeologische opgravingen zijn uitgevoerd.

Streekmarkt BroekerVeiling op zaterdag en zondag

Ieder jaar is er tijdens dit monumentenweekend ook de Streekmarkt BroekerVeiling. De Streekmarkt is zaterdag 9 en zondag 10 september gratis geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Dit jaar staan er bij Museum BroekerVeiling circa 30 kraampjes met de heerlijkste lokale versproducten en artikelen van ondernemers uit de regio. Deze dagen kunnen bezoekers onder meer terecht voor verse kaas, heerlijke wijn, lokaal bier, honing, groente en fruit, en nog veel meer. Uiteraard is er bij Museum BroekerVeiling voldoende gelegenheid om even te ontspannen en genieten van een hapje en een drankje op het terras en in het restaurant. Gedurende het hele weekend is er muzikale ondersteuning van jonge artiesten van het cultureel platform Artquake. Ook staat dit jaar de bedrijfsgeschiedenis en het erfgoed van Kramer Zuurkool centraal. Bij de ingang is speciaal aandacht besteed voor de ambacht van het zuurkool maken en productie via gereedschappen, foto's, verpakkingen, reclameborden, de geschiedenis van Kramer Zuurkool. Ook kunnen bezoekers een zuurkoolrecept van de Nijs Zuurkool ontvangen om thuis uit te proberen.

Over Open Monumentendag en Immaterieel Erfgoed 2023

Twintig jaar gelegen werd het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed gesloten en dat wordt dit jaar gevierd door het thema 'Levend erfgoed' te koppelen aan de Open Monumentendag. Immaterieel erfgoed wordt omschreven als culturele gebruiken, ambachtelijke vaardigheden, tradities die mensen van huis hebben meegekregen, die zij zich hebben eigen gemaakt en willen doorgeven aan toekomstige generaties. Het immateriële erfgoed is dynamisch en verandert mee met de tijd en daarbij ook van beoefenaar tot beoefenaar. Onbewust zijn de tradities, ambachten en gebruiken vaak al aanwezig en verbonden met monumenten.

Tijdens Open Monumentendag wordt een deel van deze immateriële kant van het monument en het erfgoed zichtbaar. Dit jaar komen de tradities rondom de monumenten tot leven. Tussen monumenten en het levend erfgoed is gezocht naar verrassende koppelingen. Het doel van Open Monumentendag is om de aandacht voor monumenten te vergroten door het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek. Open Monumentendag wordt georganiseerd door lokale comités door het hele land met Nederland Monumentenland als landelijke coördinator en wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdpartner VriendenLoterij.

Meer informatie over alle activiteiten die plaatsvinden tijdens Open Monumentendag op http://www.ontdekdijkenwaard.nl/openmonumentendag.