HEERHUGOWAARD - Op zaterdag 8 en zondag 9 september zijn de Open Monumentendagen. Ook in Heerhugowaard en Langedijk zijn monumenten open.

Het Oude Gemaal
In het Oude Gemaal aan de Huijgendijk 17 zijn het Poldermuseum en het museumcafé De Pomp open van 11:00 - 17:00 uur . Op 8 en 9 september zijn er optredens van zangeres Adinde en van Deborah & Friends. Kijk voor het volledige programma op www.poldermuseumheerhugowaard.nl. Verder is het mogelijk om bij het museumcafé De Pomp een kano of een motorbootje te huren. Kijk voor informatie over de verhuur op www.dekraak.nl.

Poldervaart
Op zaterdag 8 september is het ook mogelijk om met een rondvaartboot ‘De Poldervaart’ vanaf café De Pomp (bij het Poldermuseum) te varen naar het Havenplein in Broek op Langedijk om daar de evenementen en de monumenten in Langedijk te bezoeken.
• Opstapplaats vanaf Havenplein in Broek Langedijk zijn: 10, 11, 12, 13, 14, 15 en 16 uur.
• Vertrektijden vanaf Het Oude Gemaal zijn 11, 12, 13, 14, 15, 16 en 17 uur.

De Broekervaart
Op zaterdag 8 september vaart De Broekervaart weer gratis tussen Heerhugowaard (Westdijk, vlakbij de Krul) en Langedijk (Haven Broek op Langedijk).
• Opstapplaats: Fietsbrug De Krul aan de Westdijk in Heerhugowaard.

Heerhugowaard
In Heerhugowaard zijn verder open het praalgraaf Reinout van Brederode in Veenhuizen aan de Kerkweg, De Heilige Hart Kerk in De Noord aan de Middenweg en de Kunstkerk aan de Stationsweg. Kijk voor meer info op https://www.openmonumentendag.nl/gemeente/heerhugowaard.

Langedijk
In Langedijk zijn open de Allemanskerk in Oudkarspel, de Rooms-katholieke kerk Sint Jan de Doper in Noord-Scharwoude, de Kooger Kerk in Zuid-Scharwoude, de Nederlands Hervormde Kerk in Broek op Langedijk, de Museale Schuitenhelling in Broek op Langedijk, de Witte Kerk in Sint Pancras, de Twuyvermolen in Sint Pancras en is er een streekmarkt in Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude. Op verschillende plekken in Langedijk zal een samengesteld toneelgezelschap historische verhalen uitbeelden en vertellen. Ook is er een fietspuzzelrit (20 km) die begint en eindigt bij De Koen. Die voert langs alle monumenten en de locaties waar openluchttheater wordt opgevoerd. Ook kunt u de fietsrit starten bij de Museale Schuitenhelling, waar deze dag een beperkt aantal fietsen te huur zijn (€ 5,- per fiets). Vanaf de haven in Broek op Langedijk kunt u een korte cultuurhistorische wandeling maken. Een gids vertelt u tijdens de wandeling naar de Bakkersbrug in de Dorpsstraat meer over de historie. Kijk voor meer informatie op www.openmonumentendag.nl/gemeente/langedijk, www.toerismelangedijk.nl en www.bibliotheeklangedijk.nl.