LANGEDIJK - Naar aanleiding van een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat provincie Noord-Holland onderzoek uitvoeren naar lood in de bodem op plekken waar kinderen spelen. Deze onderzoeken vinden plaats in de hele provincie. De provincie heeft de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN) gevraagd de onderzoeken uit te voeren. Ook de speelplekken in Langedijk met onbedekte grond worden onderzocht.

Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat de opname van lood in verhoogde concentraties een nadelig effect kan hebben. Kinderen kunnen lood binnenkrijgen als ze tijdens het spelen grond in hun mond stoppen waar kleine deeltjes lood inzitten. Daarom laat de provincie onderzoek uitvoeren naar speelplekken die niet volledig bedekt zijn met (kunst)gras of tegels.

Omdat in gemeente Langedijk weinig tot niets bekend is over de samenstelling van de grond, wordt bij alle speelplekken gekeken of er onbedekte grond is.

RUD NHN en Provincie Noord-Holland hebben in samenwerking met de gemeente speellocaties in kaart gebracht, zoals de openbare speeltuinen en de speelplekken bij scholen en peuter- en kinderopvang. De school- en kinderopvanglocaties in Langedijk ontvangen een brief van de gemeente.

Het onderzoek start in maart 2019. De provincie verwacht de resultaten van het onderzoek in het tweede kwartaal van 2019.

Loodinname beperken
Tegenwoordig krijgen mensen al veel minder lood binnen dan vroeger. Dit komt doordat lood niet meer in materialen als benzine en verf zit. Soms zit er lood in de bodem. Met eenvoudige maatregelen kunnen ouders en verzorgers van jonge kinderen de loodinname beperken. Bijvoorbeeld door jonge kinderen na het buitenspelen hun handen te laten wassen, en door kinderen niet op onbedekte bodem/grond te laten spelen.

Meer informatie en tips zijn te vinden op de website van de RUD: www.rudnhn.nl en die van de GGD: www.ggdhollandsnoorden.nl.