LANGEDIJK - Het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 september is Topweekend in Langedijk: Open Monumentendag, de Streekmarkt, de Broekervaart, een fietspuzzelrit, een wandeltocht , openluchttheater en nazomerfeesten in één weekend!

Op zaterdag 8 september openen de deelnemende monumenten in Langedijk gratis hun deuren tussen 11.00 en 16.00 uur. Bij de verschillende monumenten in de gemeente is van alles te beleven. De monumenten die meedoen zijn: Allemanskerk in Oudkarspel, Sint Jan de Doper in Noord-Scharwoude, Koogerkerk in Zuid-Scharwoude, NH Kerk en Museale Schuitenhelling in Broek op Langedijk, Witte Kerk, Twuyvermolen en Oude Witte Kruisgebouw in Sint Pancras.

Openluchttheater
Op verschillende plekken in Langedijk zal op zaterdag 8 september een samengesteld toneelgezelschap historische verhalen uitbeelden en vertellen. Het theater sluit aan bij het thema van de Open Monumentendag: ‘Bruggen’. Op locaties waar een brug is of waar een brug was, worden waargebeurde verhalen nagespeeld. De inspiratie voor deze verhalen komt uit de archieven van de historische verenigingen. De toneelgroep beeldt tussen 11.00 en 16.00 uur herhaaldelijk deze verhalen op locatie uit.

Streekmarkt
Combineer op zaterdag 8 september de bezichtiging van culturele pareltjes met een bezoek aan de Langedijker Streekmarkt, waar u pure producten uit de eigen streek kunt kopen op Wijndomein De Koen. Bij de meeste monumenten die u bezoekt, krijgt u een sticker. U ontvangt bij drie stickers een verrassingspakket bij de Streekmarkt.

Doe mee aan de fietspuzzelrit!
Als u meedoet aan de fietspuzzelrit ontvangt u sowieso een gratis streekproduct bij De Koen én dingt u mee naar een mooie prijs. De puzzelrit begint en eindigt bij De Koen en voert u langs alle monumenten. Bovendien komt u onderweg op de locaties waar klein openluchttheater wordt opgevoerd. De fietsrit is voor iedereen en is 20 km lang. Maar u kunt uw fietspuzzelrit ook bij de Museale Schuitenhelling starten, waar deze dag een beperkt aantal fietsen te huur zijn (€5,- per fiets).

Wandel mee
Op zaterdag 8 september kunt u vanaf de haven in Broek op Langedijk een korte cultuur-historische wandeling maken. Een gids vertelt u tijdens de wandeling naar de Bakkersbrug in de Dorpsstraat meer over de historie.

De Broekervaart
Op zaterdag 8 september vaart De Broekervaart weer gratis tussen Heerhugowaard (Westdijk, vlakbij de Krul) en Langedijk (Haven Broek op Langedijk). Kijk op www.broekervaart.nl voor de vertrektijden.

De nazomerfeesten in Sint Pancras en de Streekmarkt op Wijndomein De Koen kunt u zowel op zaterdag als op zondag bezoeken.

Kom en geniet van historisch, cultureel en waterrijk Langedijk!
Kijk voor meer informatie over het Topweekend op www.toerismelangedijk.nl en www.bibliotheeklangedijk.nl.