ZUID-SCHARWOUDE - Vier inwoners van Langedijk en één inwoner van Alkmaar die vrijwilligerswerk doet in Langedijk ontvingen vanmiddag in het Huis van de Gemeente (De Binding) in Zuid-Scharwoude een Koninklijke Onderscheiding voor hun bijzondere verdiensten voor de samenleving. Zij zijn Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Leontien Kompier reikte de onderscheidingen uit.


De gedecoreerden zijn mevrouw M.L. (Riet) Haazelager-Brink (79) uit Noord-Scharwoude, de heer ing. P. (Pieter) Kok (78) uit Zuid-Scharwoude, de heer G.W. (Guus) Leegwater (67) uit Broek op Langedijk, de heer G. (Gerard) Nieuwveen (77) uit Oudorp en de heer J.J.M. (Jan) Steltenpool (72) uit Sint Pancras. "Jullie karakter, inzet en betrokkenheid wordt zeer gewaardeerd en op prijs gesteld door ons gemeentebestuur", liet de burgemeester tijdens haar toespraak weten.

Uitkeiking alsnog
Vanwege de maatregelen die verband houden met het coronavirus heeft de onderscheiding niét op vrijdag 24 april plaatsgevonden in het theater van De Binding in Zuid-Scharwoude, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Wethouder Jasper Nieuwenhuizen liet op die datum de gedecoreerden telefonisch weten dat zij in aanmerking komen voor een Koninklijke Onderscheiding. Ook kregen zij bloemen en een taart. Vandaag was daarom niet een dag waarop de gedecoreerden onder valse voorwenselen naar het gemeentehuis werden 'gelokt', zoals dat altijd gebeurt. Ze wisten ervan. Maar dat maakte het moment zeker niet minder bijzonder.

Videoverbinding met Canada en muziek
Kompier zette de gedecoreerden vanmiddag alsnog in het zonnetje. De gedecoreerden luisterden naar de burgemeester op een bankje op gepaste afstand. Bijzonder was ook dat vanwege corona niet de burgemeester maar een familielid van de gedecoreerde die de onderscheiding opspeldde. De dochter van de heer Jan Steltenpool uit Sint Pancras werd prettig verrast door een videoverbinding met zijn dochter uit Canada.

Zij keek mee via een videoverbinding. Twee leerlingen van pianoleraar Hans Peerdeman uit Langedijk speelden tussen de uitreikingen door pianomuziek op keyboard. Aan het eind van de bijeenkomst zongen de aanwezigen het Wilhelmus en genoten zij van een hapje en een drankje.


Voor meer informatie over de gedecoreerden, zie ons persbericht van 24 april 2020.