SINT PANCRAS - In augustus begint ‘Workshop De Ontdekkingsreis’ (WDO) op drie basisscholen in Sint Pancras. Een project waarbij scholieren van de bovenbouw meemaken hoe het is om een professionele film in elkaar te zetten. Het is een ‘ontdekkingsreis’ waarbij verborgen talenten ontdekt worden en scholieren de kans krijgen om zich te ontplooien.

Scholieren van basisscholen Het Baken, Paus Johannes en De Phoenix uit Sint Pancras zijn de gelukkigen en starten op 27 augustus met de eerste van twaalf bijeenkomsten. De acteur en regisseur Torsten Colijn, met tientallen producties op zijn naam, begeleidt het project. Hij koos bewust voor het dorp Sint Pancras: “Een geografisch afgebakend gebied met een eigen identiteit.” Colijn heeft de scholieren al ontmoet tijdens de audities en is enthousiast. “Ik leg de lat hoog; in plaats van aparte films, ga ik met de leerlingen van de drie scholen één doorlopend verhaal maken. Mijn ambitie is om dit het paradepaardje van WDO te maken.”

Gemeente Langedijk ‘omarmt’ de filmworkshop
Wethouder Nils Langedijk van Onderwijs en Cultuur deelt zijn enthousiasme: “Het is een fantastisch project! Mooi om te zien dat in Langedijk cultuur en onderwijs samen opgaan en zo een bijdrage leveren aan zelfontplooiing van scholieren, een project wat ik alleen maar kan aanmoedigen.” De workshops worden normaal gesproken gefinancierd door een kleine bijdrage van de ouders. Het project in Sint Pancras wordt bij wijze van proef gefinancierd door de gemeente en Art.1, kenniscentrum discriminatie Nederland. Colijn: "Geweldig dat de gemeente WDO omarmt. Deze financiering is heel belangrijk. Het is een ongelooflijke luxe om vooraf te weten dat we meerdere films kunnen maken, want dat betekent dat we de diepte in kunnen.”

Kansen op professioneel niveau
De workshop, bedacht door Joey Kugelmann, begon zes jaar geleden als een klein initiatief voortkomend uit een kinderwens. “Als kind wist ik al snel dat ik op professioneel niveau kansen wilden krijgen, een schoolfilm was voor mij niet uitdagend genoeg”, aldus Kugelmann. Zelf kreeg hij deze kansen niet, maar “ik wil alle kinderen in Nederland de kans uitreiken om te ervaren hoe het is om een film te maken die er gelikt uit ziet, echt goed klinkt en te zien is in de bioscoop”, vertelt hij trots, “iets wat indruk maakt!” Inmiddels is WDO actief in heel Nederland en een stukje van België. Ook in Langedijk doen al een aantal basisscholen mee.

Onbewust bezig met zelfontwikkeling
Het doel van de workshop is in eerste instantie het maken van een film. Daarnaast zijn ze onbewust met zelfontwikkeling bezig. “Het is niet alleen goed voor hun zelfvertrouwen, maar ze leren ook omgaan met verantwoordelijkheid; een film maken is leuk, maar het is ook hard werken”, vertelt Colijn. Hij blikt al vooruit op de premièredag: “Ik kijk er naar uit om de 'filmsterren' te zien stralen op de rode loper, bij Vue Alkmaar, als ze uit de limousine stappen. Zij zijn dan de eregasten op de première van een bijzondere filmproductie, waar ze keihard voor hebben gewerkt en waar ze de rest van hun leven apetrots op kunnen zijn."