LANGEDIJK - De gesprekken van burgemeester Leontien Kompier en wethouder Ad Jongenelen met jonge vaarrecreanten en inwoners die aan het water wonen kregen donderdag 25 juni een vervolg. De aanwezigen gingen dieper in op ideeën die tijdens eerdere overleggen naar voren kwamen.

Het doel van de gesprekken is om te hard varen en geluidsoverlast van harde motoren, stemmen en muziek tegen te gaan. Hard varen zorgt ook voor een grotere golfslag wat leidt tot schade aan de oevers en nesten van vogels.

Jongenelen en Kompier kijken tevreden terug op het gesprek. Jongenelen: “De avond verliep heel gemoedelijk en men had veel begrip voor elkaar. Het is goed dat we op deze positieve manier bezig zijn met elkaar. Belangrijk want vaaroverlast kan nooit de bedoeling zijn.” Kompier: "Ik ben blij met het constructieve gesprek en voel de bereidheid bij omwonenden en jongeren om tot goede afspraken te komen. Ik ben ervan overtuigd dat we samen verder komen." Net als tijdens de vorige bijeenkomst benadrukte Kompier, verantwoordelijk voor handhaving, dat gemeente Langedijk blijft toezien op het vaargedrag. “We blijven actief en zichtbaar handhaven en grijpen in waar dat nodig is. Ook dat is essentieel om samen tot een oplossing te komen”.

Verlengde steiger en vaar-in-bioscoop
Meerdere ideeën die in eerdere gesprekken aan bod kwamen, werden nu verder uitgewerkt. Voorbeelden zijn een wedstrijd rivierkreeften vangen met mooie prijzen. Ook de vaar-in-bioscoop werd goed ontvangen. Een idee is om films voor te dragen waar de jeugd op kan stemmen. Verder concludeerden de jongeren en omwonenden dat er meer behoefte is aan het verlengen van de huidige steiger bij het zwemgedeelte van de Noorderplas dan een ponton, zoals eerder werd geopperd.

Een ander idee dat op tafel kwam is om de boothelling in Broek op Langedijk na 18.00 uur niet meer te gebruiken. Verder werd de behoefte geuit om de sluis in Broek op Langedijk s’avonds langer open te houden zodat de drukte afneemt. De inzet van vrijwillige jeugd en inwoners zou daarbij een mogelijkheid kunnen bieden. De gemeente gaat de haalbaarheid van deze ideeën verder onderzoeken. Daarnaast is het de bedoeling om deze zomer borden langs het water en spandoeken aan bruggen te plaatsen om recreatieve vaarders te attenderen op gewenst gedrag. En inwoners in Langedijk krijgen deze zomer een brief en een flyer met vaarregels.

Registratie en duurzaamheid
Gemeente Langedijk start na de zomer met het vormgeven van nieuw vaarbeleid. Dit moet ook een bijdrage leveren om de vaaroverlast tegen te gaan. Tijdens het gesprek lichtte Ad Jongenelen toe dat het beleid een registratieplicht voor boten zou kunnen bevatten. Ook het verplicht maken van elektrisch varen zou hiervan deel kunnen uitmaken. Na de zomer gaan de burgemeester en wethouder met jongeren en omwonenden het afgelopen vaarseizoen evalueren.