HEERHUGOWAARD - Vluchtelingen uit de Oekraïne en werkgevers die op zoek zijn naar personeel, zijn van harte welkom op dinsdag 3 mei bij een voorlichtingsbijeenkomst over werken in Dijk en Waard. De bijeenkomst, die plaatsvindt in het Transferium, is er voor vluchtelingen die daar verblijven en voor vluchtelingen die elders in Dijk en Waard bij inwoners thuis worden opgevangen. Zij ontvangen daarvoor binnenkort een persoonlijke uitnodiging.


Tijdens de bijeenkomst geeft de gemeente informatie over alles wat met werken te maken heeft. Daarna is er gelegenheid voor ontmoeting tussen werkgevers en mogelijke werknemers. Werkgevers in Dijk en Waard hebben gereageerd op een uitvraag van de gemeente via het Ontwikkelingsbedrijf NHN, de bedrijfskring of door een andere organisatie. Andere bedrijven hebben zich spontaan gemeld. Werkgevers die de oproep gemist hebben, kunnen zich deze week nog per mail melden. De gemeente neemt dan contact op voor het verkrijgen van meer informatie over het werk en de werkomstandigheden bij deze werkgever en voor het beantwoorden van zijn of haar vragen.

De gemeente organiseert deze bijeenkomst in de eerste plaats om antwoord te geven op alle vragen die er onder Oekraïense vluchtelingen leven over de mogelijkheden om te werken. Denk aan wat er voor nodig is om te kunnen werken, welke gevolgen dat heeft voor leefgeld of verzekering. Maar ook gaat het over kinderopvang en de eventuele gevaren van uitbuiting. In de tweede helft van de bijeenkomst worden werkgevers in de gelegenheid gesteld om in contact te komen met Oekraïense vluchtelingen uit Dijk en Waard die op zoek zijn naar werk. De gemeente maakt dit eerste contact mogelijk omdat zij ervan overtuigd is dat hierdoor een win-winsituatie ontstaat. Veel werkgevers in de regio kampen met personeelstekort, zeker bij die bedrijven waar het om seizoensarbeid gaat. En de meeste Oekraïense vluchtelingen willen graag werken. Door deze groepen aan elkaar te verbinden, met aandacht voor de bijzondere situatie en de taal die deze groep spreekt, kunnen zij elkaar goed en gauw helpen.