LANGEDIJK - “Een enorme prestatie, die navolging verdient!” Zo noemde wethouder duurzaamheid Nils Langedijk vanmorgen het verduurzamingsproject van Van den Heerik Projecten. Op de daken van Woonrijk, Karwei en Winkelcentrum Broekerveiling zijn onlangs ruim 5.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Daarmee verduurzaamt Van den Heerik nagenoeg zijn gehele elektriciteitsverbruik.


Manfred Kloet van Van den Heerik Projecten praatte de wethouder bij over de hoeveelheid duurzame energie die de zonnepanelen leveren. “Inclusief de panelen op ons warehouse in Utrecht kunnen we ruim 2 miljoen kWh aan zonne-energie per jaar opwekken. Dat is genoeg voor zeshonderd driepersoons huishoudens per jaar! En daar bovenop komt nog een CO2-besparing van 1,24 miljoen kg per jaar.” En daarmee zijn we nog niet klaar, vervolgt hij. “In de loop van 2020 wordt ook het pand aan de Flemmingstraat in Heerhugowaard voorzien van ruim 4.000 zonnepanelen.”

Goed voorbeeld doet volgen
Deze verduurzamingsprojecten stemmen heel hoopvol, aldus wethouder Langedijk. “De opwekking van duurzame energie door middel van zonnepanelen past goed binnen de Regionale Energie Strategie en binnen ons beleid om als gemeente in 2035 CO2-neutraal te zijn. Bedrijfsdaken zijn heel geschikt voor zonnepanelen. En we hebben nog heel wat lege daken over in Langedijk. Goed voorbeeld doet hopelijk goed volgen.”

Zonnevelden
Van den Heerik Projecten wil ook graag met de gemeente in gesprek over de mogelijkheid om een zonneveld aan te leggen met ruim 20.000 zonnepanelen. Wethouder Langedijk: “Als eerste willen we alle daken in Langedijk benutten voor het opwekken van zonne-energie. Maar we weten inmiddels ook, dat het opwekken van energie via zonnepanelen op daken naar schatting slechts 10% kan bijdragen aan alle benodigde energie. We zijn daarom nu bezig met het opstellen van beleid voor zonnevelden. Daarin kijken we onder andere naar de voorwaarden, waaraan een zonneveld moet voldoen. We hopen in 2020 hierover een besluit te kunnen nemen.”