HEERHUGOWAARD/LANGEDIJK - Het is weer een stuk schoner langs de Westerweg, de provinciale weg N242 die Langedijk verbindt met Heerhugowaard. Tijdens de World Cleanup Day op zaterdag 19 september staken de wethouders Nils Langedijk van gemeente Langedijk en Annette Groot van gemeente Heerhugowaard samen met een aantal vrijwilligers en een afgevaardigde van Provincie Noord-Holland de handen uit de mouwen om zwerfafval te rapen. En met resultaat: blikjes, plastic flesjes, papier, veel peuken, lege sigarettenpakjes tot oude printers aan toe. Allemaal verzameld zwerfafval afkomstig uit de berm langs de waterkant en de berm langs de Westerweg.

Zowel de wethouders als de provincie Noord-Holland kijken tevreden terug op de samenwerking in deze opruimactie. Tijdens een woord vooraf, bij de verzamelplek Camping Dijk & Waard, bedankten beide wethouders alle vrijwilligezwerfafvalrapers uit Langedijk en Heerhugowaard en benadrukten het belang ervan:

"Afval dat gaat zwerven is zeer schadelijk voor planten, dieren, de natuur en kan zelfs in de voedselketen terecht komen. Iedereen kan beginnen met het verschil maken. We zijn blij dat op World Cleanup Day inwoners, scholen en bedrijven, net als wij, zelf ook opruimacties hebben opgezet om onze gemeenten schoner te maken. We bedanken dan ook alle vrijwilligers voor hun inzet. Opruimen is heel belangrijk, maar voorkomen is nog beter. Daarom wordt er samen met de provincie ook steeds meer ingezet op bewustwording, zodat er uiteindelijk gedragsverandering gerealiseerd wordt."

Zwerfafval. Niet normaal
Deze opruimactie in het kader van de World Cleanup Day was een samenwerking tussen de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard en de provincie Noord-Holland. Er is gelukkig steeds meer aandacht voor de schadelijke effecten van zwerfafval op planten, dieren en natuur. Naast opruimen, wordt in de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard ook veel aandacht besteed aan bewustwording en dus preventie. Onder meer door campagnes te voeren, zoals de campagne 'Zwerfafval. Niet normaal' en de campagne 'Hier met je peuk' welke in oktober gestart wordt. Daarbij wordt steeds vaker samengewerkt in regionaal verband en nu dus ook met de provincie Noord-Holland, want zwerfafval kent geen grenzen.