NEDERLAND - Sinds 9 januari is elke week het EO-programma ‘Hallo, ik heb kanker’ te zien waarin vier tieners hun dagelijks leven met kanker vastleggen. Eén van de deelnemers is Rose (10). Haar wens is om een nieuwe kanjerkettingkraal te realiseren voor alle kinderen met kanker waarvan het haar weer gaat groeien. Tijdens de uitzendingen zien we haar in actie om het enorme bedrag dat daarvoor nodig is in te zamelen. Gaat het haar lukken?


‘Ik vind het belangrijk om mee te doen aan het programma om mensen te laten zien hoe het echt is om te leven met kanker’, vertelt Rose. Ongeveer anderhalf jaar geleden ontdekte ze bulten in haar nek. Dat bleek lymfeklierkanker te zijn. ‘Ik was ontzettend boos, maar het gebeurde en ik moest door. Zielig gevonden worden helpt dan niet. Ik vind het vooral fijn als mensen normaal tegen me doen. Dat wil ik in het programma ook vertellen. Ik ben nog steeds Rose.’

Terugkijken met de Kanjerketting
Een intensief jaar volgde met verschillende chemokuren, bloedtransfusies en operaties. Tijdens haar eerste ziekenhuisopname ontvangt Rose, net als alle kinderen met kanker, de Kanjerketting. ‘Dat vond ik best een leuk moment. Het is fijn om elke keer een kraal te krijgen voor iets dat stom is. In het begin moest ik zoveel dingen doen in het ziekenhuis. Toen was het fijn om met de ketting terug te kijken wat er nou allemaal was gebeurd. Ik kan dan mijn verhaal beter vertellen.’ Inmiddels is de kralenketting van Rose 14 meter lang. Het valt op dat er heel veel injectiekralen aan zijn geregen. ‘Ik kreeg elke dag een vervelende injectie met bloedverdunners in verband met een bloedpropje bij mijn hart. Nu krijg ik daar gelukkig tabletjes voor.’ Op dit moment gaat het best goed met Rose. Ze zit in de laatste fase van haar behandeling.

Kraal voor als je haar weer groeit
Rose kreeg ook kralen nadat haar haar twee keer was uitgevallen door alle behandelingen. Het viel haar broer Dylan op dat er (nog) geen kraal is voor als je haar weer aangroeit. ‘Ik vond het meteen een heel goed idee en ik nam contact op met de Vereniging Kinderkanker Nederland, initiatiefnemer van de Kanjerketting, of dat kon.’ Omdat veel kinderen dit ook een goed idee vonden besloot de vereniging Rose te ondersteunen bij dit verzoek. Hoe, dat zie je tijdens de uitzendingen van ‘Hallo ik heb kanker’. Dan zie je ook hoe Rose probeert het enorme bedrag dat nodig is voor het ontwikkelen en produceren van de nieuwe kraal, voor alle kinderen, bij elkaar te halen. Kijk je mee of het haar gaat lukken?

Opnames
Tijdens de uitzending is bijvoorbeeld te zien hoe ze samen met presentatrice Anne-Mar Zwart kaarten gaat verkopen voor de kraal. Ook filmen ze Rose thuis, in het ziekenhuis, op school en tijdens gymles. ‘Ik vond het heel gezellig als de tv-ploeg er was en om met hen op pad te gaan. Ze waren allemaal ontzettend aardig. Net als de andere kinderen die meedoen aan het tv-programma. We hebben elkaar gezien bij de opnames en af en toe sturen we elkaar berichten via Whatsapp.’ Rose heeft ook zelf opnames gemaakt met een vlogcamera die in het programma terugkomen. ‘Vooral van de keren dat ik met spoed naar het ziekenhuis moest. Dan was er iets niet goed met mijn bloed of voelde ik me niet lekker. Af en toe moest ik blijven of ik kreeg een bloedtransfusie zodat ik weer wat meer energie kreeg. Dat vond ik spannend. Ik vind het fijn dat ik het nu allemaal kan laten zien op televisie!’.

'Hallo, ik heb kanker' is wekelijks te zien om 17:55 uur bij de EO op NPO Zapp.