ALKMAAR - Vanochtend is vanaf IJsbaan de Meent de Plus Wandel4daagse Alkmaar van start gegaan. De kersverse gedeputeerde van Natuur Esther Rommel van de Provincie Noord-Holland, gaf het officiële startschot van deze 13e editie. Maar liefst 6.000 sportieve wandelaars gaan de komende dagen de prachtige omgeving rondom Alkmaar onder zonnige omstandigheden verkennen. Maar liefst 220 wandelaars hebben nog geen editie gemist, er wandelen deelnemers mee uit 10 verschillende landen en voor 163 wandelaars is het alweer de 10e editie. Vandaag begonnen zij met de Strand- en Duinenroute, in de volksmond: De Dag van Bergen genoemd met de Ruïnekerk als centrale plek waar alle wandelaars samenkomen.


Gisteravond werd op het Waagplein het openingswoord voor de vierdaagse gedaan door Pieter Dijkman, wethouder Sport van de gemeente Alkmaar. Er was livemuziek van de coverband Memphis en de terrassen zaten gezellig vol. Hier konden wandelaars ook hun startbewijzen ophalen.


Bij de Plus Wandel4daagse Alkmaar leggen de wandelaars elke dag één van de vijf afstanden af: 8,5 – 15 – 20 – 25 of 40 km. Op deze eerste wandeldag werd er vanaf het Sportcomplex De Meent gestart met de Strand- en Duinenroute. Ieder jaar voor velen een favoriete route, vanwege de prachtige gedeeltes over het Noordzeestrand en door de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer. Ook komen de wandelaars van alle afstanden feestelijk samen bij de karakteristieke Ruïnekerk in het centrum van Bergen.


Op donderdag wordt het wandelprogramma vervolgd met de BroekerVeilingroute langs vele molens en een bezoek aan Museum BroekerVeiling. Vrijdag starten in het AFAS Stadion ook de wandelaars aan de Halve 4daagse. Deze dag staat in het teken van de Heilooërroute, hoogtepunten zijn onder andere de stempelpost op Landgoed Willibrordus, het Onze Lieve Vrouw ter Nood en het Noordhollands Duinreservaat. Wandelaars kunnen na hun prestatie genieten van verzorgde massages en yogasessies.


Zaterdag wordt d'Oude Stadroute gelopen met als afsluiting de intocht dwars door het centrum van Alkmaar, langs de Grote Kerk richting de finish op het Waagplein op weg naar hun felbegeerde medaille. Op het plein wacht voor iedereen een groots muzikaal onthaal door zanger Joost de Vries en Country Wilma.


Ga voor meer vierdaagse nieuws naar www.pluswandel4daagsealkmaar.nl of download de app.