HEERHUGOWAARD/LANGEDIJK - Op 20 maart doen de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk natuurlijk ook mee aan de Landelijke Opschoondag die dit jaar vanwege Corona een “Opschoon Ommetje’ zal worden. Inwoners worden uitgenodigd om tijdens een ommetje hun eigen omgeving schoon te maken. Maak een leuke selfie hoe je zwerfafval raapt en upload deze openbaar op Instagram of Twitter onder de hashtag #ikraapomdat. De drie leukste inzendingen worden beloond met een heerlijke taart met daarop natuurlijk je eigen selfiefoto. Houd je wel aan de Coronamaatregelen, dus raap met maximaal 2 personen, houd afstand en zoek de ruimte op als er ergens al veel mensen zwerfafval rapen. Ga dan naar een andere plek. Het geraapte zwerfafval kan thuis bij het restafval gegooid worden.

Ook zwerfafval rapen in het Park van Luna en Geestmerambacht


Het Recreatieschap Geestmerambacht, waartoe ook het Park van Luna hoort, ondersteunt het Landelijke Opschoon Ommetje. Zappers die in de buurt wonen en toch al van plan waren om een rondje te doen, kunnen een rondje Park van Luna of Geestmerambacht maken met de grijpstok. Er zijn zwerfafvalpakkers aanwezig, dus die hoef je niet van huis mee te nemen. En natuurlijk kunnen deelnemers ook op het Park van Luna of Geestmerambacht meedoen aan de taartenactie. Zo starten de recreatiegebieden het buitenseizoen met schone stranden en terreinen.

Wethouders Annette Groot en Nils Langedijk: “ Natuurlijk doen wij ook mee”

Annette Groot en Nils Langedijk hebben zelf ook hun reden waarom zij zwerfafval rapen. “Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich realiseren wat de schadelijke effecten zijn van zwerfafval voor planten, dieren en de natuur en zien we steeds meer Zappers die zwerfafval rapen. Als gemeenten die vooruit lopen bij verduurzaming, willen we natuurlijk ook toe naar een gemeente waar de inwoners er met elkaar voor zorgen dat er geen zwerfafval meer is. We willen dan ook iedereen oproepen om gewoon hun eigen omgeving schoon te houden. Als genoeg mensen dit doen, krijgen we vanzelf een schone gemeente. En waarom wij zelf Zapper zijn ? Natuurlijk omdat wij ons als wethouders 100% wil inzetten voor een duurzame, groene en schone gemeente. Voor nu maar zeker ook voor later, voor de generatie na ons”.

Meer over zwerfafval en aanvragen van een grijper

Wie deelneemt aan de Opschoondag krijgt een gratis zwerfafvalgrijper. Inwoners van Heerhugowaard kunnen deze aanvragen op www.heerhugowaard.nl/zwerfafval. Inwoners van Langedijk op www.gemeentelangedijk.nl/zwerfafval. En wie op het Geestmerambacht of Park van Luna zwerfafval wil rapen, kan zich aanmelden op https://schonerholland.nl/campagnes/ik-raap-omdat/aanmelden-voor-geestmerambacht- en-park-van-luna/. Alle informatie staat ook op de Facebook en Instagrampagina’s Ik ben Zapper. De gemeenten Heerhugowaard en Langedijk werken voor deze campagne samen met Schoner Holland die zich inzet voor minder zwerfafval.