ALKMAAR - De 13e editie van de Plus Wandel4daagse Alkmaar gaat op woensdag 19 juni van start met 6.000 wandelaars. Met dertig procent is de meest populaire afstand ook dit jaar weer de 25 km, op de voet gevolgd door de 15 en 20 km. Met zeventig procent zijn de vrouwen nog steeds in de meerderheid met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar. De 40 km telt een kleine 500 wandelaars en de 8,5 km 550.


Dat de Plus Wandel4daagse Alkmaar niet alleen binnen landsgrenzen op de kaart staat, maar ook wandelaars daarbuiten naar Alkmaar trekt, ziet de organisatie ook dit jaar terug. Alle twaalf de provincies zijn vertegenwoordigd, maar ook wandelaars uit India, Groot-Brittannië en België staan aan de start. In totaal staan er tien verschillende nationaliteiten aan de start, een record.


Vorig jaar werd de groepsinschrijving voor wandelverenigingen en bedrijven voor het eerst opengesteld, direct stonden er 19 groepen aan de start. De groepsinschrijving is tijdens de 13e editie bijna verdubbeld: maar liefst 35 groepen staan ingeschreven. Naast vriendengroepen valt het ook op hoeveel bedrijven zich hebben ingeschreven, vitaliteit op de werkvloer staat hoog op de agenda. Dat is direct terug te zien bij de Plus Wandel4daagse Alkmaar.


Jubilarissen

Wandelaars die voor de 5e of 10e keer deelnemen aan de Plus Wandel4daagse Alkmaar ontvangen bij de finish een extra jubileumpin met daarop een 5 of 10, welke bevestigd kan worden aan de medaille. Trots zijn wij om dit jaar 218 wandelaars voor de vijfde keer te verwelkomen en 163 wandelaars die voor de 10e keer van start gaan in Alkmaar. Daarnaast zijn er maar liefst 220 wandelaars die geen editie hebben overgeslagen en dit jaar voor de 13e keer meedoen. We hopen hen natuurlijk over twee jaar bij ons 15-jarig jubileum terug te zien!


Inspanning en ontspanning

Een primeur tijdens de Plus Wandel4daagse Alkmaar zijn speciale yogasessies voor de wandelaars na de finish in het AFAS Stadion op vrijdag 21 juni. Een leuk detail: 21 juni is het Internationale Yoga Dag. In het stadion is een ruimte afgehuurd waar wandelaars vier keer een half uur kennis kunnen maken met yoga. Per sessie kunnen nieuwe wandelaars genieten van laagdrempelige oefeningen. Naast de yoga is er dagelijks goede verzorging na de finish in de vorm van massage.


Openingsavond en feestelijke intocht

De aftrap van de Plus Wandel4daagse Alkmaar wordt gegeven op dinsdagavond 18 juni. Tussen 17.00 en 20.00 uur kunnen de deelnemers op het Waagplein hun stempelkaart ophalen voor de eerste wandeldag. Om 17.00 uur is het openingswoord door de Wethouder Sport van de Gemeente Alkmaar, Pieter Dijkman. Ook is er livemuziek van Memphis, een van de meest gevraagde coverbands van Noord-Holland. Dat wordt swingen!


Na vier óf twee dagen wandelen start vervolgens op zaterdag 22 juni vanaf het Ritsevoort in Alkmaar om 11.30 uur de feestelijke intocht. Langs fanfarekorpsen en drumbands wandelen de deelnemers hun laatste meters langs de Grote Kerk en de Langestraat over de rode loper, die speciaal voor de wandelaars wordt uitgerold. Op het plein wacht voor iedereen een groots muzikaal onthaal, door zanger Joost de Vries.