CALLANTSOOG - Het is april 2020, de corona-crisis is in Nederland enige weken eerder losgebarsten, als ondernemer en voormalig Langedijker Dirk Bont in Callantsoog zijn Virus Kill Company BV opstart. Het bedrijf specialiseert zich in desinfectie-apparaten die gebruikt kunnen worden in onder meer vliegtuigen, treinen, bussen en ziekenhuiskamers.


Voor dit soort doeleinden ontwikkelt het bedrijf in Alkmaar de Virus Kill Box Egale T600. De apparaten met UV-C-licht installaties zijn uitgedacht, ontworpen en gebouwd met als doel om ruimtes binnen enkele minuten compleet te desinfecteren.

UV-C-licht is volgens de directeur/eigenaar de overtreffende trap van het alom bekende ultraviolet licht. 'Het doodt binnen enkele minuten alle virussen, bacteriën en organismen in welke ruimte dan ook'. Zo werd ook de UV-C-licht Coronakiller ontworpen welke wordt aangestuurd door microgolven en inmiddels al door meerdere ondernemers gehuurd of gekocht zijn bij de Virus Kill Company.

Coronakiller
'De technologie is nog vrij nieuw, waardoor potentiële klanten niet meteen enthousiast zijn. Ze kijken liever eerst even de kat uit de boom of bij hun buurman of het ook daadwerkelijk werkt', aldus Bont. Toch zijn er al enkele ondernemers in de regio die de stap durfden te wagen en enthousiast zijn zoals Barberclub Wens in Heerhugowaard en eethuis/restaurant No Span in Bergen. Voor bijvoorbeeld kappers, horeca, maar ook kamerverhuurders is het gebruik van de "coronakiller" dan ook ideaal volgens Bont.

No Span
Bij restaurant No Span, gespecialiseerd in Surinaamse gerechten en eveneens dit jaar midden in de crisis gestart, durfden ondernemers Sander Hewitt en Hans Kamm de stap met de viruskiller wel aan. Hoewel het restaurant zich vanwege de horeca-maatregelen op dit moment richt op de afhaalspecialiteiten lijkt men met het apparaat klaar voor de toekomst als de horeca weer volledig open mag. 'No Span (wat zoveel betekent als "Maak je niet druk") huurt een gloednieuwe variant van één van de UV-C-licht installaties met tien lampen die binnen een paar minuten de zaak desinfecteert. Mocht straks de gedeeltelijke lockdown voorbij zijn en de horeca weer helemaal open gaan dan zijn zij er klaar voor.

De methode die Bont hanteert wordt inmiddels ook al toegepast in operatiekamers in ziekenhuizen, zwembaden en waterzuiveringen. 'Inmiddels heeft ook de Veiligheidsregio Noord Holland Noord belangstelling getoond en pas geleden was er nog een eigenaar van een groot appartementencomplex die de methode wil gaan gebruiken voor het ontsmetten van de liften in de gebouwen.

Dat het de ondernemer niet alleen om het winstbejag te doen is blijkt wel uit het feit dat hij kort geleden ook een Virus Kill Box heeft gedoneerd aan het AZP Academisch Ziekenhuis in het Surinaamse Paramaribo. 'Men is daar gelijk opgestart om een "killer" met zeven lampen te gebruiken om ruimtes te desinfecteren waar corona-patiënten hebben gelegen', aldus Bont.

Kijk voor meer informatie op www.viruskillcompany.com