DIJK EN WAARD - De Broekhornerbrug tussen Broek op Langedijk en Heerhugowaard gaat vandaag, vrijdag 24 november om 8.00 uur, weer open voor het verkeer. Dat is eerder dan gepland.


Om de geluidshinder die inwoners ervaren te verminderen voert de provincie sinds begin oktober werkzaamheden uit aan de Broekhornerbrug. Door de vele regenval was het niet mogelijk om alle werkzaamheden uit te voeren. Het vernieuwen van de slijtlaag (bovenste laag van het wegdek) schuift daarom op naar het voorjaar van 2024.

In welke week de slijtlaag wordt aangebracht op het brugdek is op dit moment nog niet bekend. Om de slijtlaag te kunnen vernieuwen is het nodig om de Broekhornerbrug voor een aantal dagen af te sluiten voor het autoverkeer. Zodra de nieuwe planning er is informeert de provincie de omgeving.

Verminderen geluidsoverlast

In 2014 is de Broekhornerbrug in gemeente Dijk en Waard vervangen. Sindsdien ervaren omwonenden meer geluids- en trillingshinder als het verkeer over de brug rijdt. Daarnaast nam de hoeveelheid (zwaar) verkeer sterk toe en zijn er meer woningen bijgebouwd. De maatregelen om de geluidshinder te verminderen hebben voorgaande jaren onvoldoende effect gehad. Daarom neemt de provincie opnieuw maatregelen om de geluidsoverlast te verminderen.

Het gaat om het verstevigen van de liggers waarop het brugdek steunt, het plaatsen van stille voegovergangen en het bevestigen van platen met akoestisch materiaal aan de geleiderail. Ook is de aansluiting van de weg op de brug verbeterd zodat het verkeer daar vloeiender overheen rijdt. Deze maatregelen hebben naar verwachting het meest effect op het verminderen van de geluidsoverlast voor de directe omgeving. In het voorjaar van 2024 wordt het brugdek nog voorzien van een nieuwe slijtlaag. Dat is de laatste maatregel en het moment om opnieuw een geluidsmeting te doen om te zien in welke mate het geluid door verkeer is afgenomen.

Meer informatie

Weggebruikers en inwoners met vragen kunnen contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via 0800-0200 600 (gratis) of via servicepunt@noord-holland.nl. Of volg de werkzaamheden via de regionale Facebookpagina