ALKMAAR - Een bus met anti-Pietdemonstranten die onderweg was naar Den Helder, is door agenten op de A9 bij Alkmaar aan de kant gezet.

De groep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) was van plan in Den Helder te protesteren tegen Zwarte Piet, maar blies die reis op het laatst af. Volgens de leden werden zij daartoe door de politie "vrijwel gedwongen". "Er werden onredelijke eisen gesteld vanwege het risico dat voorstanders van Zwarte Piet de wegen naar Den Helder zouden blokkeren."

Een groep demonstranten stapte vanmorgen alsnog in de bus richting het noorden van de provincie, maar werd ter hoogte van Alkmaar dus tegengehouden door agenten. Volgens een politiewoordvoerder zijn de demonstranten en agenten momenteel met elkaar in gesprek om te kijken wat de beste oplossing is. "Voor de politie staat veiligheid voor iedereen, publiek en demonstranten voorop."

Pro-Piet in Den Helder
Langs de N99 bij Den Helder staat op dit moment een groepje van zeven pro-Pietdemonstranten. Zij willen naar eigen zeggen de anti-Pietdemonstranten "vriendelijk vragen om rechtsomkeert te maken"