BROEK OP LANGEDIJK - In 2021 vinden in heel Nederland interviews plaats tussen kinderen en ouderen over de Tweede Wereldoorlog in hun buurt. Veel verhalen zullen deel uit gaan maken van onderwijs, tentoonstellingen en presentaties. De leerlingen uit groep 8 van school Het Mozaïek in Broek op Langedijk werken mee aan dit bijzondere project en gaan in juni interviews houden met ouderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Langedijk woonden.

Voor dit bijzondere project zijn wij op zoek naar ouderen die in de gemeente Langedijk de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en hun verhaal zouden willen vertellen aan een groepje van 3-4 kinderen. Reacties kunnen gemaild worden naar agnes@inmijnbuurt.org maar bellen mag ook: 0610780267.

Deze maand zijn de kinderen uit groep 8 van het Mozaïek begonnen met het project OorlogmijnBuurt waarin zij via verschillende gastlessen toewerken naar een interview met een oudere die de oorlog in hun omgeving meemaakte.

Op 12 mei kregen zij hun eerste gastles door Willy den Hartigh Balder, dochter van verzetsstrijder Jacob Balder, waarin Willy vertelde over haar persoonlijke ervaringen tijdens de Tweede wereldoorlog in Langedijk. De kinderen waren stil en na haar verhaal volgden veel vragen over hoe het leven in hun omgeving was tijdens de oorlog. Deze week krijgen de kinderen een buurtgeschiedenisles door Arie Kaan die het boek Toevallig Gevallen schreef over de slachtoffers uit het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in Langedijk.
De week daarop volgt een les over goed en fout in een oorlog en de verschillende grijstinten daartussen, over keuzes maken en hoe belangrijk het is om altijd zelf na te blijven denken. Na een les interviewtechnieken zullen de kinderen goed voorbereid op pad gaan om een getuige uit de oorlog te interviewen en kort daarop wordt een eindpresentatie georganiseerd waarin zij de verhalen die zij in de interviews gehoord hebben zullen doorvertellen.

Kinderen die enthousiast zijn en dit graag willen kunnen zich aanmelden als erfgoeddrager: dat betekent dat zij beloven het verhaal van de oudere door te vertellen zodat het niet verloren zal gaan.

Oorlog in mijn Buurt is een bijzonder en leerzaam educatietraject dat de geschiedenis dichterbij brengt en voor kinderen tot een beleving maakt. Wanneer u hieraan mee wilt werken of wanneer u iemand kent die open staat voor een interview met de kinderen kunt u contact opnemen via: agnes@inmijnbuurt.org of 0610780267
Voor meer informatie: www.inmijnbuurt.org