ALKMAAR - Op 6 april waren bedrijven en leerlingen van VSO De Spinaker met docente Joke de Haan en de CSG Jan Arentsz met Nancy Hammer online bijeen voor het eindevent van Project Match2Work waar zij aan vraagstukken van ondernemers hebben gewerkt. Een bijeenkomst met uitleg incl. gefilmde presentaties, prototypen en ontwerpen.

Zij hebben binnen en buiten de school ruim 2 maanden aan de casussen van bedrijven gewerkt. De vraag van de bedrijven sloten aan bij vakgebieden bijvoorbeeld bij Onderzoek en Ontwerpen, een vak op het CSG Jan Arentsz. Vanuit Leygraaf Makelaars had Ruben Zeeman de vraag aan die leerlingen om een inrichting voor een nieuw te bouwen huis voor klanten inzichtelijk te maken d.m.v. VR. Jurylid Sven de Zeeuw van Create gaf aan dat hij als klant de oplossing van de leerlingen interessant vond, stelde vragen aan de leerlingen.

Centrummanager- Alkmaars Bolwerk Loes Bruinenberg heeft de casus geformuleerd om een groen ontwerp te maken voor een muur in de binnenstad. Leerlingen van SO De Spinaker en het Jan Arentsz hebben daar ideeën voor bedacht. Saskia van Nyst van het Stedelijk Museum in Alkmaar heeft de oplossingen tijdens de bijeenkomst besproken als jurylid

Ook suggesties voor een leeg winkelpand en vergroening van winkelcentrum De Mare waren casussen. Ingebracht door Wim de Ruiter van De Mare en Leygraaf Makelaars. Leerlingen van het Jan Arentsz bogen zich over dat item. Ben Tap van RPA nhn heeft de uitwerkingen beoordeeld op haalbaarheid en creativiteit. Een ijsbaan in De Mare blijkt haalbaar en een goed idee. Ook dat aankleding met groen en de voorstellen van leerlingen daartoe bezoekers zal trekken.

IJssalon De Mient was benieuwd naar nieuwe ijssmaken en wat te doen met de winkel in de wintermaanden en het terras? Gery Bruinenberg heeft de drie nieuwe smaken geproefd en de andere ideeën op VSO De Spinaker zelf bekeken met de halve klas van docente Joke de Haan. Het ijs: “een blauwtje lopen” is een kanshebber. En wat te denken van een bubbelthee in de winter: warm met ijs?

Door covid-19 volgde de klas van CSG Jan Arentsz de bijeenkomst vanuit de aula, de helft van de leerlingen van VSO De Spinaker mochten op school aanwezig zijn. De andere helft van de leerlingen, de ondernemers en de jury volgde de bijeenkomst vanuit huis. De ondernemers en juryleden volden het event vanuit huis. Ouders konden meekijken via de livestream, mogelijk gemaakt door presentator Otto Wijnen ondersteund door Nicole van Dinteren, verantwoordelijk voor deze regio en Sylvia Bakker van ProDiCo de projectleider.

Meerdere vakken en schooltypen en verschillende branches uit het bedrijfsleven gaven een gevarieerd beeld.
Als uw school, bedrijf of instelling in de regio Alkmaar interesse heeft om volgend schooljaar ook mee te doen dan kunt u dat aangeven via https://www.projectmatch2work.nl/projectmatch2work.nl