BROEK OP LANGEDIJK – Stins&Vijn. Vele mensen uit Langedijk zullen de naam en de iconische groene vrachtauto's wel kennen. Het bedrijf, dat al sinds 1885 bestaat, had echter nog geen verkooppunt in haar eigen gemeente. Daar gaat verandering in komen, nu het familiebedrijf haar deuren opent aan de Grotendorst in Broek op Langedijk.

In het kantoor neemt Pieter Wouda aan het einde van de middag plaats. De mede-eigenaar kan even zitten nadat hij de hele dag op de markt heeft gestaan. Het pand aan de Grotendorst 6 in Broek op Langedijk is sinds 1975 de uitvalsbasis van Stins&Vijn, het bedrijf dat in 1885 op de Sluiskade is begonnen en later aan De Dijk te vinden was. Toch bleef het bloemenbedrijf voornamelijk naam maken op de weg en op de markt. Tot nu.

Verlengstuk
Komende zaterdag is het dan zover voor het bedrijf uit Broek op Langedijk. Na zo’n 34 jaar heeft het een verkooppunt voor bloemen en planten. ‘Het is eigenlijk een verlengstuk van de markt’, zegt Pieter Wouda. Na jaren kreeg Peter Vijn, de compagnon van Pieter Wouda, een positief bericht op zijn vergunningsaanvraag. Het is een nieuw hoogtepunt in de lange historie. Dat hoogtepunt is vooralsnog alleen op de zaterdag geopend, van 09.00 tot 17.00 uur.

Vier generaties
In het kantoor hangen meerdere zwart-wit foto’s. Stins&Vijn door de jaren heen komt daarop uitstekend naar voren. Pieter Wouda en Peter Vijn behoren alweer tot de vierde generatie. ‘Gerrit Stins is de grondlegger. Die is met dit bedrijf, toen nog onder de naam Stins, begonnen en samen met zijn zoon Joop heeft hij de basis gelegd.’

Het bleek het begin van iets moois wat generatie op generatie doorging. “Oom” Piet Vijn kwam later in het bedrijf, waarna Peter Vijn en Pieter Wouda volgden. ‘Het blijft wel bijzonder, ja. Je groeit er ook in. Peter ging als jong jochie met zijn vader mee en ik kwam als 24 jarige in het bedrijf’, vervolgt Wouda die inmiddels al dertig jaar actief is bij Stins&Vijn. Eigenaren Peter Vijn en Pieter Wouda maken er nu samen een succes van. ‘Wij niet alleen. Ook onze echtgenotes dragen hun steentje bij en zetten hun schouders er onder.’

Ontwikkelingen
Toen grondlegger Gerrit Stins aan het roer stond en de omzet werd gehaald uit de verkoop van zaden, bollen en groenteplanten was het behoorlijk anders dan de situatie die er nu is. Er werd rondgereden in bakfietsen terwijl dat nu met de vrachtauto wordt gedaan. Het assortiment is door de jaren heen veranderd. Nu worden er immers steeds meer sier-, kamer-, en snijplanten verkocht. ‘Wat hetzelfde is dat we op markten staan en nog steeds zaden en bollen verkopen. Al is dat nu nog maar tien procent van de omzet. We zijn enorm uitgebreid.’ Die uitbreiding resulteert nu in een eigen verkooppunt. Een nieuwe stap in de ontwikkeling is gezet.