HEERHUGOWAARD - Op zaterdag 7 oktober van 10.00-16.00 uur opent Koninklijke Visio, locatie Heerhugowaard haar deuren. Voor iedereen met een visuele beperking en zijn/haar familie en verwanten. Ook voor zorgprofessionals is veel informatie te halen. Tijdens de open dag krijgt jong en oud de kans om te ervaren hoe het is om slechtziend te zijn en ontdekken welke mogelijkheden Visio biedt om hiermee om te gaan.


Eropuit

Ondanks verminderd zicht blijft het met hulp van Koninklijke Visio mogelijk om zelfstandig te studeren, werken, wonen en actief bezig te zijn. Het thema van deze open dag is: Eropuit. Tijdens de open dag wordt specifiek stilgestaan aan het op pad gaan met een visuele beperking en welke passende aanpassingen, hulpmiddelen, trainingen mogelijk zijn om op erop uit te (blijven) gaan.

Hulpmiddelenleverancier Iris Huys is aanwezig om passende slimme oplossingen en producten te demonstreren.

Met een visuele beperking naar het theater, festival of evenement? Dat kan! Komt het Zien! maakt theaterbeleving live mogelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Dankzij de live audiodescriptie en speciale meet & feel inleiding kun je alles volgen. Via een koptelefoon hoor je live de beeldbeschrijving van de aanwezige blindentolk en mis je niets. Nieuwsgierig? Komt het Zien! is aanwezig tijdens de open dag. Zij verzorgen tijdens de open dag een korte workshop en demonstratie.

Oriëntatie en mobiliteit

Aandacht is er specifiek voor oriëntatie en mobiliteit. Bij goed weer is buiten een parcours te lopen om zelf te ervaren hoe het is om als slechtziende op uit te gaan. Hoe bescherm ik mijn ogen tegen fel zonlicht en kan ik het toneel in het theater misschien ook beter zien? Welke toegankelijke ‘erop uit’ apps zijn er en kan ik navigeren met mijn telefoon? Wat komt er voor mij kijken bij reizen met het openbaar vervoer? Welke hulpmiddelen zijn er nog meer? Antwoorden op deze vragen worden gegeven bij de open dag.

Kind en jeugd

Ben je ook eens in het tuincentrum op ontdekking gegaan en daarna in de eigen achtertuin? Al een keer met de bus op stap geweest? Hoe zal dat zijn? Kikkervisjes, vind jij die ook zo leuk? Jongere visueel beperkte bezoekers komen hier tijdens de open dag meer over te weten. Op een speelse wijze kan worden ontdekt hoe het is om te leven met een visuele beperking.

Meer weten over Natuurbeleving met alle zintuigen? Natuurgidsen van IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) verzorgen voor kinderen en jongeren diverse activiteiten door het hele land. Met een belevingstafel met voelbare natuurlijke materialen wordt verteld en gedemonstreerd wat allemaal mogelijk is.

In gesprek met ervaringsdeskundigen

Tijdens de open dag zijn ervaringsdeskundigen aanwezig. Zij kunnen de bezoekers vertellen hoe het is om te leven met een visuele beperking en hoe het is om erop uit te gaan. De hele dag is het mogelijk om een gesprek aan te gaan.

Professionals

Zorgprofessionals die werken met mensen met een visuele beperking zijn ook van harte welkom. Voor hen is een meet & greet mogelijk om zo meer te weten te komen wat Koninklijke Visio kan bieden aan de cliënt en in de samenwerking.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om eropuit te gaan? Laat u dan op deze dag inspireren!

Praktische informatie open dag

  • Datum en tijd: zaterdag 7 oktober van 10.00 tot 16.00 uur.

  • Adres: Koninklijke Visio, locatie Heerhugowaard, Gildestraat 3, 1704 AG

    Heerhugowaard.

  • Kosten en deelname: de open dag is gratis. Bezoekers kunnen rondkijken en

    kosteloos deelnemen aan workshops en demonstraties.

Over Koninklijke Visio

Bij Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs, arbeid en wonen. Deze diensten zijn ook voor mensen die naast een visuele een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke beperking hebben. Persoonlijk en professioneel betrokkenen kunnen bij Visio terecht voor informatie en deskundigheidsbevordering. Ga voor meer informatie over Koninklijke Visio naar www.visio.org.