NOORD-HOLLAND - Zwemmen in buitenwater kan op een aantal plekken in de provincie slecht zijn voor je gezondheid. Voor het water bij Dorregeest - onder Alkmaardermeer - geldt zelfs een negatief zwemadvies, zo meldt de website Zwemwater.nl.

Als je toch gaat zwemmen op de plekken met een negatief zwemadveis riskeer je onder meer maag- darmklachten, zwemmersjeuk of een oorontsteking.

De Noord-Hollandse wateren met een waarschuwing zijn: 't Wed, Haarlemmermeerse Bos Spartelvijver, Naaktrecreatie Spaarnwoude, Oosterplas Duinmeer, Strand De Strook - Loosdrechtse Plassen, Veerplas Noordzijde en Zwaansmeer. Hiervoor geldt: de plek kan slecht kan zijn voor de gezondheid. Je mag er wel zwemmen, maar je moet zelf beoordelen of er een risico is voor je gezondheid, bijvoorbeeld in het geval van algenbloei. Bij De Smient bij Jagersveld wordt nader onderzoek gedaan.

Op een bord bij de zwemwaterlocatie wordt uitgelegd waarom er een waarschuwing is gegeven. Jonge kinderen en ouderen - die zijn het meest kwetsbaar - kunnen beter een andere zwemplek kiezen. Op het strand wordt bij een waarschuwing een oranje of gele vlag gehesen.