ALKMAAR - Vijf verdiepingen, vier vleugels en een glazen serre die het geheel met elkaar verbindt. Zo gaat het eerste deel van de vernieuwbouw van het Alkmaarse ziekenhuis in de Alkmaarderhout eruit zien volgens de schetsen die gisteravond gepresenteerd zijn door de architect. In 2022 moet de nieuwbouw klaar zijn.

"Compact, eigentijdse kamers, veel daglicht en te midden van het groen." Zo omschrijft de Noordwest Ziekenhuisgroep het ontwerp van architectenbureau De Jong Gortemaker Algra. Gisteravond werden de schetsen getoond aan belanghebbenden van het ziekenhuis.

Volgens het ziekenhuis staat de functionaliteit voor de medewerkers bovenaan in de nieuwbouwplannen. "Een verlosafdeling met directe toegang tot de operatiekamerafdeling is hiervan een voorbeeld", meldt het persbericht. "Maar ook korte looplijnen tussen de afdelingen."

Het ideale plaatje leidde dus tot de vijf verdiepingen, de vier vleugels en de glazen serre. Die serre biedt uitzicht op het bejaardentehuis 'huize Westerlicht', waar volgende maand wordt gestart met het saneren van het asbest voor de renovatie.

Het huidige schetsontwerp wordt nu verder uitgewerkt door de architect tot een definitief ontwerp, waarin de inrichting van de kamers tot de hoogte van de stopcontacten is verwerkt.De eerste fase van de vernieuwbouw behelst de 'acute as' zoals operatiekamers, intensive care en de spoedeisende hulp. Die moet in 2022 klaar zijn. Daarna volgt een tweede (2028) en derde (2035) vernieuwbouwfase.

Zie ook NH-Nieuws