NOORD-SCHARWOUDE - Dat het klimaat verandert dat weten wij inmiddels wel. Maar dat door de klimaatverandering ook de streekproducten veranderen dat is toch bijzonder.


Kiwi’s van Hollandse bodem!
Het begon allemaal z’n 15 jaar geleden. Er werd een kiwiplantje tegen de veranda aangezet en tegen alle verwachtingen in bleef de kiwiplant maar groeien. De kiwiplant is na al die jaren zo groot geworden dat deze de gehele achtertuin in het voorjaar in bloei zet. Daarna komen de kiwibaby’s en eind november is het klaar voor de oogst.

Het fruit komt oorspronkelijk uit China waarna het in het begin van de 20ste eeuw naar New-Zeeland werd gebracht. De Chinese naam Yang Tao veranderde eind jaren vijftig in Kiwi. Vernoemd naar de nationale vogel van New-Zeeland. Het fruit en de vogel hebben wel wat overeenkomsten. Ze zijn allebei klein, bruin en harig.

Het fruit groeit bij Tom Beukers in de achtertuin in de kleigrond van Langedijk. Hij komt van oorsprong uit Australië. Dus een lekker gezond stukje fruit wat van oorsprong uit China komt en vervolgens overgewaaid naar New-Zeeland. En nu dan in de achtertuin van een Ozzie in Langedijk. Zal de kiwi ook in Nederland een eigen naam krijgen en hoe zal het dan gaan heten.

Na het oogsten zijn de kiwi’s nog twee weken donker en koel weggezet zodat deze nog verder kunnen rijpen. De kiwi’s zijn dan klaar voor consumptie. Niet te zacht en niet te hard. Of ze lekker zijn? De meesten klanten kochten daarna weer een doosje en dat zeg al genoeg. Eet smakelijk!

De kiwi’s zijn te koop bij de stand aan de speelweide in Noord-Scharwoude en zijn voorzien van een labeltje met de tekst “Een gezond 2021” dus ook leuk om als (gezond) cadeau weg te geven als nieuwjaarsgeschenk.

Reserveren voor een cadeau kan natuurlijk ook. Bel dan: 06-40823337.
Ophalen kan op alle dagen (zolang de voorraad strekt) met inachtneming van de Coronaregels tot 20:00 uur. Hopelijk tot gauw!

Prijs per doosje € 2,00. Drie doosjes voor € 5,00.