LANGEDIJK - Wie op 1 januari de straat opgaat, zal het niet ontgaan: de grote hoeveel vuurwerkresten. Niet alleen een vies gezicht, maar ook gevaarlijk en vooral heel schadelijk voor het milieu, planten en dieren. Vuurwerkresten bevatten plastics en giftige metalen zoals koper, barium en antimoon en als deze in de grond terecht komen, richten ze veel schade aan. Uiteindelijk komen ze ook in het grondwater terecht met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn niet ontbrande vuurwerkresten gevaarlijk voor kinderen en huisdieren. Reden voor de gemeente Langedijk om samen met Heerhugowaard, Koggenland en Opmeer en Schoner Noord-Holland campagne te voeren. #Knalweg. Ik ruim mijn vuurwerk op, is het thema waarmee kopers van vuurwerk gestimuleerd worden om hun vuurwerkresten zo snel mogelijk op te ruimen. Dat gebeurt via een social media campagne, de speciale website knalweg.nl met een informatiefilm en via de vuurwerkverkooppunten waar posters hangen. Bovendien ontvangt iedereen bij aankoop een flyer met informatie en tips hoe vuurwerk op te ruimen plus een leuke en veilige vuurwerkafvalzak.


Van onbewust naar vanzelfsprekend
Voor Langedijk is duurzaamheid en circulaire economie, waaronder ook het beheersen van zwerfafval, een belangrijke pijler onder hun beleid. Samen met de drie andere gemeenten en Schoner Noord-Holland die zich inzet voor een provincie zonder zwerfafval, is gekozen voor een strategie van bewustwording in combinatie met activatie. 17% van de inwoners koopt vuurwerk, dus het gaat om heel veel kopers. “Mensen willen best wel meewerken aan minder zwerfafval, maar zijn zich vaak niet bewust van hun gedrag”, vertelt Schoner Noord-Holland. Door mensen alleen al bewust te maken van die gevolgen, gecombineerd met tips voor het opruimen, wordt al een belangrijke stap gezet tot verminderen van het probleem.

Wethouder Nils Langedijk: “Vuurwerkafval dat op straat blijft liggen is een groot probleem, ook in Langedijk. Het geeft een slordige aanblik en het afval is schadelijk voor het milieu. Daarom is het zo belangrijk ervoor te zorgen het aantal vuurwerkresten te beperken. Ik ben blij met deze campagne en met de samenwerking met de andere gemeenten. Samen kunnen we meer bereiken op weg naar minder schade door vuurwerkresten."

De campagne start vanaf de 3e week december en wordt in de verkoopperiode van vuurwerk in de laatste week van december fors gepromoot op social media.

Tips om vuurwerk veilig op te ruimen
Vuurwerk opruimen is niet zo moeilijk, maar er zijn wel een paar tips. Doe het bij voorkeur direct op 1 januari, juist ook als het regent. Dan lekken er zo weinig mogelijk resten in de grond. Als je het met elkaar doet, met familie, vrienden of buren, is het wel zo gezellig. Veeg de vuurwerkresten bij elkaar en maak ze nat. Dan kunnen niet-ontbrande delen geen schade meer aanrichten. Hou om dezelfde reden huisdieren en kinderen uit de buurt. Doe het natgemaakte vuurwerk in de speciale vuurwerkzak die bij aankoop van het vuurwerk ontvangen is, een eigen vuilzak mag ook natuurlijk, en gooi het in de restafvalcontainer. De tips staan ook op www.knalweg.nl en worden via filmpjes op social media uitgelegd. Volg Facebook.com/#Knalweg en Instagram.com/#Knalweg en je bent altijd op de hoogte. Zo simpel is het, zoveel schade wordt ermee voorkomen.