LANGEDIJK - De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft stichting Veldzorg uit Langedijk op de vingers getikt, voor het in gevaar brengen van de voedselveiligheid. De stichting moet per direct stoppen met het gratis weggeven van kreeften en de dieren voortaan zelf vernietigen.

Peter Wouda van Stichting Veldzorg baalt als een stekker, zo laat hij weten aan NH Nieuws. "De kinderen hadden er zoveel plezier aan. Er zijn al meer dan 2600 kreeften uit het water gevist. Ook de weggeefactie liep als een trein; de helft van de totale vangst was al gereserveerd."

De stichting kreeg van de NVWA instructies om per direct geen kreeften meer weg te geven. "De kinderen mogen ze wel zelf mee naar huis nemen, omdat het dan hun eigen verantwoordelijkheid is. Ze moeten die beesten nu maar zelf gaan opeten dan."

Zelfs de gemeente Langedijk riep enkele weken geleden de hulp in van kinderen. Er werd een jeugd-viswedstrijd georganiseerd om tijdens de zomervakantie zoveel mogelijk rivierkreeften uit het water te hengelen.