SINT PANCRAS - Leerlingen en nabestaanden hebben vanmorgen in Sint Pancras Zwarte Zondag herdacht. Op 15 april in 1945 werden twintig verzetsstrijders door de Duitsers om het leven gebracht. De moordpartij was een wraakactie nadat het verzet geprobeerd had een spoorbrug in het dorp op te blazen.

Voor Hannie van Meeteren uit Haarlem is het een mooi moment. Samen met de kinderen van de basisscholen in Sint Pancras herdenkt ze haar vader Jan en negentien andere verzetsstrijders die vlak voor het einde van de oorlog werden gefusilleerd.

Hannie was nog erg jong toen haar vader werd gearresteerd. Toch kan ze het moment dat de Duitsers binnenvielen nog goed herinneren. "Ik hoorde als klein kind de voetstappen van de laarzen van de Duitsers. Daarna werd de voordeur ingetrapt en werd mijn vader afgevoerd."

Geen vader
Haar vader, die niets met de verzetsdaad in Sint Pancras te maken had, werd net als negentien andere willekeurige gevangenen naar Sint Pancras gebracht. Daar werden ze doodgeschoten. "Op een bepaalde leeftijd dacht ik: hoe kan die man dat nu doen? Alle kinderen hebben hun vaders nog en die van mij moest zo nodig flink zijn."

Tijdens de herdenking dragen kinderen gedichten voor. Fleur, Elisa en Floor van de Paus Johannesschool doen dat ook en dat maakte diepe indruk. "Ik dacht eerst dat alleen onze school bij de herdenking aanwezig was maar toen bleek dat er ook leerlingen van andere scholen waren", vertelt Fleur. "Ik heb toch wel plankenkoorts dus het was best spannend."

Indrukwekkend
De 10-jarige Elisa vindt het een grote eer dat ze tijdens de herdenking haar gedicht mag voordragen. "Als je hier staat dan besef je wat er hier is gebeurd en ga je er echt over nadenken. Dat is best wel indrukwekkend." Hannie is dankbaar dat ze samen met de kinderen haar vader heeft kunnen herdenken. "Het klinkt gek maar ik kan me echt verheugen op deze dag en dan vooral op wat de kinderen ervan gemaakt hebben. Ik vind dat fantastisch."

Zie NH Nieuws voor een uitgebreide reportage