HEERHUGOWAARD- Met de komst van buurtbus 407 is er weer een OV-verbinding tussen de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk. De nieuwe bus maakte deze week haar eerste ritten. Met dank aan tientallen nieuwe vrijwilligers.

De buurtbus is in het leven geroepen na het wegvallen van buslijnen 150 en 10 tussen beide gemeenten. Met name in Langedijk was veel behoefte aan een nieuwe busdienst. Na een motie in de gemeenteraad van Langedijk hebben de provincie Noord-Holland, de betrokken gemeenten, vervoersvereniging HugoHopper en Connexxion de schouders gezet onder een buurtbus in deze regio.

300.000 reizigers

Buurtbussen rijden al jaren in Noord-Holland als extra dienst naast het reguliere busvervoer. Deze openbare vervoersdienst wordt bijna volledig door vrijwilligers aangeboden. "Deze mensen moeten we dan ook koesteren,” aldus gedeputeerde Adnan Tekin (mobiliteit) tijdens de officiële opening op 23 augustus. “In Noord-Holland rijden nu 12 buurtbussen die vorig jaar meer dan 300.000 reizigers naar hun bestemming brachten. Dat kan alleen door de onbaatzuchtige inzet van vrijwilligers."


Nieuwe generatie chauffeurs

De zoektocht naar nieuwe chauffeurs ging voorspoedig. In korte tijd werden meer dan 30 kandidaten opgetrommeld. Met een korte training, ogentest en medische keuring zijn ze klaargestoomd voor de bus. "Met de HugoHopper rijden we al 8 jaar door Heerhugowaard. Dat enthousiasme hebben we blijkbaar kunnen overbrengen op deze nieuwe generatie chauffeurs,” vertelt coördinator Yvonne Holthuizen. “Het is een hele fijne groep mensen. Dat is belangrijk, want de buurtbus heeft ook een sociale functie. Het is zo mooi om mensen die slecht ter been zijn naar hun vrienden en familie te brengen. We helpen mensen zo uit hun isolement.”


Noodkreet

Vooral inwoners van Langedijk stonden te springen om een nieuwe busdienst, zo weet chauffeur Jaap van der Windt. "Vorig jaar slaakte HugoHopper een noodkreet om meer vrijwilligers. Toen heb ik mij meteen aangemeld. En nu ga ik met de buurtbus rijden. Ik heb geen hekel aan autorijden en er is veel behoefte aan deze dienst. De passagiers zijn zó blij en dankbaar. Bovendien kom ik zelf uit Langedijk, dat was voor mij een extra motivatie."

Tweede bus

Het gaat in eerste instantie om een pilot van een jaar. Daarna wordt de buurtbus geëvalueerd. In de eerste 4 dagen hebben bijna 50 passagiers de nieuwe dienst gebruikt. "En dat worden er waarschijnlijk meer," vertelt vrijwilliger Flip de Wildt. "Straks is de vakantie voorbij, beginnen de scholen weer en wordt het slechter weer. Misschien hebben we binnenkort zelfs een tweede bus nodig."

Route en planning

Reizigers met een ov-chipkaart kunnen van maandag tot en met vrijdag tussen 7.30 en 17.30 uur 2 keer per uur gebruik maken van buurtbus 407. De bus start op het NS-station van Heerhugowaard en rijdt via Noord- en Zuid-Scharwoude en Broek op Langedijk terug naar het station. In de middag wordt dezelfde route in omgekeerde volgorde gereden.