NOORD-HOLLAND - Noord-Holland is prachtig om te ontdekken. Zeker in coronatijd zoeken meer en meer mensen de natuur dichtbij op. Daar mag iedereen van genieten. De provincie Noord-Holland en de natuur- en recreatiegebieden vragen bezoekers wel daarbij de spelregels in de natuur na te leven. Met respect voor elkaar èn de natuur houden we dit mooi voor mens, plant en dier.


Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “Nu iedereen meer aan huis gebonden is, worden de prachtige gebieden in onze provincie door velen ontdekt. Dat is natuurlijk hartstikke fijn. Over het algemeen houden bezoekers zich goed aan de spelregels, helaas zijn er ook situaties waaruit anders blijkt. Daar vragen we nu aandacht voor. Toezichthouders in deze gebieden treffen steeds vaker zwerfafval, loslopende honden, geluidsoverlast en schade aan kwetsbare natuur aan. Daarnaast merken zij bijvoorbeeld dat boten te snel door de wateren varen, waardoor nesten van watervogels losraken van de wal en kuikens doodgaan. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat we, met de zomer voor de deur, samen van onze prachtige natuur kunnen blijven genieten. Daar horen een paar spelregels bij.”

Spelregels
Om allemaal van de natuur te kunnen blijven genieten wees je dan bewust van een aantal spelregels. In de meeste gebieden mogen honden bijvoorbeeld niet loslopen. Reeën sterven dan door de stress van het opjagen of rennen zich in paniek dood in een hek. Maar ook andere jonge dieren worden gepakt door honden. Ook mag er geen vuur worden gemaakt in de natuur. Daarnaast zijn de natuurgebieden na zonsondergang gesloten voor publiek.

Voorbeelden
In de Gooise natuur wordt gevist en gezwommen in natuurwater, reekalfjes worden dodelijk verwond door loslopende honden. In Ilperveld en Wormer- en Jisperveld stappen recreanten vanuit hun boot op beschermde eilandjes.

“De nieuwe bezoekers vergeten soms dat ze in een natuurgebied zijn en niet in een park”, zegt Geeke Remmelts van Natuurmonumenten Gooi- en Vechtstreek. “Om broedende vogels en andere dieren niet te verstoren en kwetsbare natuur te beschermen is niet alles toegestaan.”

Boa’s delen veel meer waarschuwingen en boetes uit dan voor corona. Boswachter Tim Zutt van Landschap Noord-Holland: “We treffen allerlei zaken aan in het veld. Kapot gemaakte picknicktafels, informatieborden onder het struif van ganzeneieren. Ook treffen we resten aan van illegale kampvuren. Met vandalisme beschadig je de natuur in plaats van er samen voor te zorgen.”

Geef elkaar en de natuur de ruimte
Voor alle bezoekers aan natuurgebieden blijft belangrijk: zorg dat je 1,5 meter ruimte geeft aan tegemoetkomende of passerende recreanten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het is drukker in de natuur, dus hou zoveel mogelijk rekening met elkaar, geef elkaar de ruimte, maar blijf wel op de paden. Ga je de natuur in? Kijk dan altijd even op de informatieborden bij de ingang van de gebieden. Natuurgebieden zijn open tussen zonsopgang en zonsondergang. Neem een kijkje voor actuele informatie op de websites van de natuur- en recreatiebeheerders.

Natuur- en recreatiegebieden Noord-Holland
Noord-Holland heeft twee nationale parken, Duinen van van Texel en Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Daarnaast zijn er talloze (waterrijke) natuurgebieden die worden beheerd door drinkwaterbedrijf PWN, Natuurmonumenten, Recreatie Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Goois Natuurreservaat, Landschap Noord-Holland, Sportvisserij MidWest Nederland en Waternet.