HEERHUGOWAARD - 'Heerhugowaard Hogerop' heet de graffiti die vandaag onthuld werd op het Stationsplein in Heerhugowaard. Het gebied gaat de komende jaren flink op de schop en moet uiteindelijk een modern OV-knooppunt worden.

Het graffitikunstwerk van kunstenaar Dennis Oudhuis werd onthuld door de Waardse wethouder Monique Stam en gedeputeerde Cees Loggen. Binnenkort krijgt het een definitieve plek bij de NS-fietsenstalling.

De onthulling markeert de start van de ingrijpende facelift die het stationsgebied zal ondergaan. Hierdoor moet het beter bereikbaar, aantrekkelijker en veiliger worden. Het project is een samenwerking tussen de gemeente, provincie, ProRail en NS. De provincie betaalt een kleine 6 miljoen euro mee aan de bijna 25 miljoen kostende operatie.

In 2025 zal het gebied in een straal van een ruime kilometer om Station Heerhugowaard een metamorfose hebben ondergaan. De omgeving rond het station wordt opnieuw ingericht en er komt meer ruimte voor groen en fiets- en wandelpaden.

Doorstroming N242

Ook de doorstroming van en naar de N242 wordt aangepakt. Hiervoor moet de Zuidtangent over vijf jaar onder het spoor doorlopen. De plannen behelzen verder de bouw van woontorens met appartementen en een commerciële plint.

Deze hoogbouw kon op fikse bezwaren rekenen van buurgemeente Langedijk. Zij vreesden aantasting van de horizon vanuit het pittoreske Oosterdelgebied. Inmiddels zijn die bezwaren gladgestreken tussen de aanstaande fusiepartners. Ze willen voortaan samen optrekken in de plannen voor het stationsgebied.

Voorlopig zullen er nog geen bouwactiviteiten te zien zijn bij het station. Wethouder Stam: "Naar verwachting starten de voorbereidingen voor de bestemmingsplanwijziging voor de zomer. De ontwerpuitwerking van de spooronderdoorgang Zuidtangent, die belangrijk is voor bereikbaarheid, is daar een onderdeel van."