LANGEDIJK - Bezoek varend, lopend of op de fiets historisch, cultureel en waterrijk Langedijk. Op zaterdag 14 september openen monumenten in Langedijk gratis hun deuren tussen 11.00 en 16.00 uur. Maak gebruik van deze unieke gelegenheid om een kijkje te nemen bij de monumenten van Langedijk. Dat kan op verschillende manieren: lopend, op de fiets, of varend. Er zijn zelfs varende monumenten.


Fietspuzzelrit langs monumenten met openluchttheater
Veruit de leukste manier om alle monumenten te bezoeken is via de fietspuzzelrit (ook leuk voor het hele gezin). Deze start vanaf wijndomein De Koen aan Westelijke Randweg 30 in Zuid-Scharwoude. Geniet onderweg op verrassende plekken van kleinschalig openluchttheater met historische taferelen. Starten kan tussen 11.00 en 14.00 uur (finishen tot 16.00 uur). Bij terugkomst is er livemuziek op het terras door het duo Jozèn en Daan. Voor iedere deelnemer aan de puzzelrit en voor ieder die minimaal drie monumenten bezoekt, is er een gratis streekpakket (zolang de voorraad strekt).


Stap bij de Twuyvermolen op een van de varende monumenten!
De Broekervaart vaart op zaterdag 14 september vanaf het Havenplein in Broek op Langedijk en de Krul in Heerhugowaard een speciale route, waarbij ook de Twuyvermolen wordt aangedaan. Vanaf de haven kunt u elke twee uur een cultuurhistorische wandeling met een gids maken.

Vanaf de molen vertrekt vanaf 11.00 uur iedere twintig minuten een van de drie varende monumenten naar het poldermuseum Het Oude Gemaal in Heerhugowaard. Een unieke belevenis! Het poldermuseum vertelt via een spectaculaire 3D-presentatie het verhaal van het ontstaan van Heerhugowaard. Ook kunt u hier samen met uw (klein-)kinderen oudhollandse spelletjes spelen.

Naast een monumentale akkerschuit wordt er gevaren met de Westfries I en de Trio 4. De Trio 4 is een vrachtschip uit 1922 en inmiddels varend erfgoed. De Trio 4 is particulier eigendom. Ook de Westfries I is een varend monument uit 1922 en één van de pronkstukken van Museum BroekerVeiling.

Kom en geniet van historisch, cultureel en waterrijk Langedijk!

Kijk voor deelnemende monumenten en meer informatie op:
www.toerismelangedijk.nl
www.bibliotheeklangedijk.nl
www.broekervaart.nl