BROEK OP LANGEDIJK - Iedereen leert op school over 't kofschip: het ezelsbruggetje om voltooid deelwoorden goed te schrijven. Maar dat ze ook echt bestaan en nog rondvaren, weet niet iedereen. In Broek op Langedijk ligt het oudste kofschip. Ze viert zaterdag haar 125ste verjaardag met haar eigen 'kofschipfestival'.

Langedijker Nico Vader raakt er niet over uitgesproken. De schipper van het oudste scheepje van Langedijk is apetrots op zijn Langedijker koftjalk, zoals de officiële benaming is. Zijn schoonzus gaf het schip ooit haar naam: 't Kofschip. En dat zorgt natuurlijk voor een hoop reacties.

"Overal waar wij varen hoor je mensen op de kanten: 'kijk, daar heb je nou een kofschip'. En het leuke is: het heet niet alleen 't Kofschip, het ís een kofschip", vertelt Vader. Als hij er niet met zijn vrouw op uit is gevaren, ligt het schip aangemeerd bij Vaders' Museale Schuitenhelling in Broek op Langedijk.

Het binnenvaartschip is gebouwd in 1893 voor het vervoer van groenten naar Alkmaar. "De afmetingen zijn afgestemd op de maten van de sluis bij de Hoornse Vaart in Alkmaar paste. Precies 3,12 meter breed en dertien meter land. Veel kleiner dan de bekende Friese tjalken." Later was het schip ook betrokken bij de ontwikkelingen rond de Zuiderzee.

Festival
Zaterdag viert 't Kofschip haar 125ste verjaardag met een eigen festival. "Het is een verjaardagsfeestje", beaamt Vader. "Dat verdient ze. We willen de historie van het schip graag delen en daarmee ook de cultuurhistorie van dit gebied met de Oosterdel, de BroekerVeiling, molens, akkertjes."

Het Kofschipfestival begint zaterdag om 10.00 uur bij de schuitenhelling naast de sluis van Broek op Langedijk. Het is ook mogelijk om met de gratis pont, 'De Broekervaart', vanuit Heerhugowaard naar het festival te varen.