SINT PANCRAS - De Dorpsraad Sint Pancras is een petitie gestart tegen de aanstaande fusie van Langedijk met Heerhugowaard. Sint Pancras hoort bij de gemeente Langedijk, maar volgens de Dorpsraad voelt men zich meer verbonden met Alkmaar. Zij wil - wat de uitkomst ook mag zijn - dat rekening wordt gehouden met de mening van de Pancrassers.


Eind vorig jaar besloten de gemeenteraden van Langedijk en Heerhugowaard dat de toekomst van de gemeenten samen is. Eerst wordt er per 2020 ambtelijk gefuseerd, twee jaar later volgt een volledige, bestuurlijke fusie.

Volgens de Dorpsraad denkt de bevolking van Sint Pancras, een dorp met zo'n 6.000 inwoners, daar anders over. "Het dorp Sint Pancras is geografisch en sociaal maatschappelijk meer verbonden met Alkmaar dan met Heerhugowaard", stelt de tekst van de petitie. Uit een enquète in 2015 van de Dorpsraad bleek al dat meer inwoners bij Alkmaar willen horen dan Heerhugowaard.

Alkmaar
"We willen met de petitie peilen wat de mensen willen", licht bestuurslid Joop den Haan van de Dorpsraad toe. Voor de Dorpsraad is het standpunt duidelijk: "We liggen aan Alkmaar vast. Voelen ons er meer thuis en passen daar beter."

"Maar dit is echt een volksraadpleging. De uitkomst is leidend. Dus als blijkt dat de meerderheid 'het niet uitmaakt', dan is dat ook goed. Maar als de meerderheid bij Alkmaar wil horen, dan is dat een duideljk signaal naar Langedijk. Daar moet dan door de gemeente wat mee gedaan worden", vinden wij als Dorpsraad.

Sinds vorige week vraagt een gemeentelijke website naar meningen over de aanstaande fusie. "Maar tot op heden heeft de gemeente de inwoners niets gevraagd. Het besluit tot een fusie is al genomen door de gemeenteraad, en achteraf mag je het er wel of niet mee eens zijn", stelt Dorpsraadbestuurslid Den Haan.

Morgenavond houdt de gemeente Langedijk een informatieavond in Sint Pancras over de fusie. De Dorpsraad hoopt dat veel inwoners daar op af zullen komen. De petitie is inmiddels door een paar honderd mensen ondertekend.